Minusgrader på flera håll i Östergötland

Under söndagsmorgonen har det varit minusgrader på flera håll i Östergötland. I både Motalas och Kinda kommun har temperaturen krupit under nollan.

"Skulle det vara vinterväglag så får man använda dubbdäck. Förklarar man för konstapeln att "jag skrapade rutan i dag och det var is på vattenpussarna så jag satte på vinterdäcken innan jag åkte iväg", ja då får du göra det", säger polisens presstalesperson, Johnny Gustavsson.

"Skulle det vara vinterväglag så får man använda dubbdäck. Förklarar man för konstapeln att "jag skrapade rutan i dag och det var is på vattenpussarna så jag satte på vinterdäcken innan jag åkte iväg", ja då får du göra det", säger polisens presstalesperson, Johnny Gustavsson.

Foto: Kurt Engström

Östergötland2024-09-29 09:14

Den kallaste temperaturen som har uppmätts av SMHI under söndagen är i Kvarn, Motala kommun. Här var det -1 vid 07-tiden på söndagsmorgonen.
– Vi har kall luftmassa som ligger över landet. Det tillsammans med att det har varit klart under natten har gjort att temperaturen har krupit ner och landat på minussidan på sina håll, Säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

I Horn, Kinda kommun, låg temperaturen strax under nollan (-0,2) vid 05-tiden enligt SMHI:s mätstation på orten.  

Under söndagen kommer det vara en klar och solig dag i Östergötland enligt SMHI:s beräkningar
– Det kommer att bli mellan 10 till 13 grader om man ser till länet i stort. Inte så mycket vind att tala om, säger Max Lindberg Stoltz.

Prognosen för nattkyla i början på nästa veckan är att temperaturen kommer att sjunka ner mot nollan men troligtvis hålla sig på plussidan. 
– Vi har lite moln som passerar Östergötland under natten till måndag och moln brukar dämpa avkylningen. Just i de sydliga delarna av Östergötland, där Horn ligger till exempel, så ser det ut som att det kan vara lite mer klara områden. Då kan temperaturen krypa ner och hamna nära nollan. Det är ett gränsfall om det kan komma att bli minus där.

Senare i veckan bedömer SMHI att det kommer att bli mildare under nätterna jämfört med natten till söndagen.

Det är tillåtet att sätta på sina dubbdäck på bilen från och med 1 oktober men den som redan nu behöver skrapa rutan på morgonen ska inte behöva oroa sig för att få böter vid en eventuell poliskontroll. Polisens presstalesperson, Johnny Gustavsson, behövde själv skrapa rutorna på väg till jobbet under söndagsmorgonen.
– Jag körde själv väldigt försiktigt och var väldigt uppmärksam på underlaget. Jag har inte fått in några trafikolyckor orsakad av halka på morgonen. 

– Skulle det vara vinterväglag så får man använda dubbdäck. Förklarar man för konstapeln att "jag skrapade rutan i dag och det var is på vattenpussarna så jag satte på vinterdäcken innan jag åkte iväg", ja då får du göra det, säger polisens presstalesperson, Johnny Gustavsson.





 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!