Mathias byter P4 mot webbradio

Efter tio år på P4 Östergötland har Mathias Lindholm gjort sitt sista arbetspass för stationen. "Jag kommer tillbaka med ett eget program", säger han.

Östergötland 26 oktober 2019 10:00

Vi träffas i Åtvidaberg. Det är hemma för radioprofilen Mathias Lindholm. Det har bara gått några dagar sedan han slutade sitt jobb på P4 Östergötland. Sista dagen var mycket känslosam, berättar han.

– Jag skulle ha sänt sista dagen. Men det blev för jobbigt. Det finns så många goda vänner där och det kändes starkt. Jag hade svårt att kunna göra ett bra jobb då och avstod, säger han.

 

Mathias Lindholm är född och uppvuxen i Åtvidaberg och det var här han började "leka radio". Han spelade in sina egna program på kassettband redan när han gick i första klass. Och han fortsatte med det.

– Metropol var en inspirationskälla och det var en dröm att få jobba med radio. Drömmen fanns där. Men jag började jobba på OK och det var så jag var känd här i Åtvidaberg. Som han som jobbar på macken, säger han.

Han fortsatte att spela in radio hemma och när närradion började växa i Sverige kontaktade han närradion i Västervik.

– För oss i Åtvidaberg var Västervik den coolaste och finaste staden. Jag hörde av mig dit och frågade om jag fick sända. Det fick jag. Jag började göra ett humorprogram. Jag skickade programmen med lokföraren som körde Kustpilen till Västervik och sen kom någon där och hämtade mitt program, säger han och skrattar.

 

Närradiotiden byggde upp hans självförtroende och han spelade in ett program som han skickade till P4 Sörmland. Han ville absolut inte att det skulle höras "hemma i Östergötland". 

– Chefen gillade vad jag hade gjort. Men det behövde fixas till lite. Jag fick jobb och flyttade till Eskilstuna. Där jobbade jag  i sju år innan vi bestämde oss för att flytta hem igen. Vi ville att barnen skulle växa upp hemma i Åtvidaberg, säger han.

Han var utan jobb och började sälja mobilabonnemang när han fick ett samtal från den regionala chefen för Sveriges Television. Man skulle starta ett program som hette "Re:agera" och ville ha en reporter som var ute och snackade med folk.

– Jag fick Sverker Olofsson som min mentor. Jag lärde mig mycket om mig själv och hur viktigt engagemang är när du ska möta människor. Men också att det är viktigt att du hittar din egen väg och att du har en stor respekt för publiken, säger Mathias Lindholm.

För tio år sedan började han jobba på P4 Östergötland. Han har gillat sitt jobb nästan hela tiden, säger han. 

– Jag har gjort mycket. Men ändå är det roligaste alla kontakter med lyssnarna. Alla brev och telefonsamtal som jag har fått. Det finns flera kontakter som sitter kvar. Jag vill inte nämna någon. Men när jag talar med människor som säger att de sovit dåligt och väntat på att sändningen ska börja. Då förstår man hur viktig man kan vara.

 

Ett program som han gjort och som många talar om fortfarande är "Äntligen Fredag". Ett satirprogram som var uppskattat av lyssnarna. Ibland spred sig satiren också ut över resten av Sverige. Som när han bjudit in "Kungen" till studion för en skruvad intervju.

– Jag hade gjort en intervju med kungen (på riktigt) när det blev känt att prinsessan Madeleine var gravid. I den intervjun hade han härmat mig och hånat mig för mina frågor. Östnytt hade filmat den intervjun och det blev mycket omdiskuterat. Det var visst så att det klippet var det mest visade i Tyskland det året, säger han.

 

Det är tre år sedan "Äntligen Fredag" slutade att sändas. Men det har funnits kvar hos honom. Så nu när han inte längre jobbar för den statliga radion har han bestämt sig för att ta upp konceptet igen.

– När radiobolaget ändrade riktning och satsade på nyheter lades programmet ned. Men det har funnits ett tryck efter ett liknande program. Lyssnarna vill ha det. Ett program där du släpper världens alla problem för en stund. Så från januari nästa år kommer jag att varje fredag sända webbradio på adressen radiofredag.se. Jag håller redan nu på och förbereder mig i hemliga radiobunkern i Åtvidaberg. Häromdagen kom ett mixerbord hem till mig, säger han.

Du slutade efter tio år. Var det något du funderat på länge?

– Ja. Det är inget lätt beslut. Men vi var inte överens om inriktningen på P4 och då var det bäst att jag slutade, känner jag.

Vi är på väg att skiljas efter intervjun och jag vill bara ta några bilder i Åtvidabergsmiljö. Med bestämda steg kommer en dam fram till oss och vänder sig till Mathias Lindholm.

– Jag hörde att du slutat. Det var väl dumt. Vad ska det vara bra för, frågar damen och skakar på sitt huvud och går därifrån.

Mathias Lindholm

Född 1974.

Bor i Åtvidaberg.

Slutade nyligen sitt jobb på P4 Östergötland efter tio år.

Kommer jobba åt ett privat Åtvidabergsföretag med marknadsföring.

Han har bland annat arbetat som programledare i "Re:agera" i SVT Östnytt, varit programchef på Kanal Lokal Östergötland, samt nu senast programledare i Sveriges Radio P4 Östergötland.

I P4 Östergötland producerade och sände Mathias Lindholm det populära satirprogrammet "Äntligen Fredag" tillsammans med Andreas Tosting.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa