Bostadspriserna stiger – men stor skillnad mellan kommunerna

Villapriserna har så sakta börjat röra sig uppåt i Östergötland. Det senaste kvartalet har de stigit med 3 procent.

De östgötska bostadsrätterna är i snitt tre procent dyrare än för ett år sedan. Men skillnaden är stor mellan kommunerna.

De östgötska bostadsrätterna är i snitt tre procent dyrare än för ett år sedan. Men skillnaden är stor mellan kommunerna.

Foto: Ali Lorestani/TT

Östergötland2024-10-08 06:31

Färska siffror från Svensk Mäklarstatistik tyder på att bostadsmarknaden sakta börjar ta fart igen. Antalet sålda bostäder i Sverige är hittills i år 11 procent fler än under samma period i fjol.

I Östergötland har villapriserna stigit med 3 procent det senaste kvartalet, jämfört med knappt 1 procent i riket. Norrköping toppar östgötalistan med +6 procent, följt av Mjölby 4 procent, Linköping 2 och Finspång 1 procent. I Åtvidaberg sjönk huspriserna med 1 procent och i Motala med 2. I övriga kommuner har för få affärer gjorts för att Svensk Mäklarstatistik ska lämna ut några procenttal.

Om man jämför med hur det såg ut för ett år sedan så har Östergötlands villor blivit 2 procent dyrare (4 procent i riket). Kommunsiffrorna: Motala +9 procent, Åtvidaberg +6, Linköping +5, Norrköping +3, Mjölby -7 och Finspång -11 procent.

I snitt kostar en östgötsk villa 3,4 miljoner. Dyrast är den i Linköping, 4,6 miljoner kronor, 900 000 mer än i Norrköping.

På lägenhetssidan har priserna gått upp ännu mer än villorna det senaste kvartalet, 10 procent i snitt i Östergötland (minus 1 i riket). Det kan dock till stor del förklaras med att det säljs många smålägenheter i Linköping och Norrköping inför terminsstarten. Statistiken bygger nämligen på kvadratmeterpris och detta är ofta högre på små lägenheter än på stora.

Men även om man jämför med samma tid i fjol så har de östgötska bostadsrättspriserna gått upp. Ökningen är 3 procent (lika mycket som i landet i övrigt). Mest har priserna stigit i Finspång 9 procent, Mjölby 7, Linköping 2 och Norrköping 2 procent. I Motala har lägenhetspriserna i stället sjunkit med 13 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!