I korsningen Paradisgatan/Hugo Theorells gata, i den östra änden av Vallastaden, ska ett nytt flerbostadshus bli verklighet. Tolv hyresrätter, fördelade på fyra våningar, är planen.
Bakom projektet står Mård Lind Bostaden AB som, under förra året, var en av sex aktörer som gick vinnande ur Linköpings kommuns markanvisningstävling. Byggaktörerna tävlade utifrån kriterierna "resurseffektivitet, social hållbarhet och variation/kreativitet".
Nu har företaget fått bygglov. Ett första spadtag planeras till augusti.
– Vi utvecklar och bygger projekt för egen förvaltning och det är nytt för oss att, med nybyggnation, komma in på marknaden i Linköping. Det ligger i linje med vår ambition, säger vd:n Robert Lind.
– Med det här projektet har vi försökt att vara nytänkande. Vi kommer att använda oss av något som kallas hybridstomme. Det är ingen raketforskning – men det är få som har gjort det.
Hybridstomme innebär att företaget kommer att använda bjälklag av betong kombinerat med vertikala stommar i massivt trä.
– Det ligger i tiden att använda mer trä men betong ska inte förringas. Det är beständigt över tid, säger Robert Lind och fortsätter:
– Utöver det kommer vi att använda återbrukat tegel till fasaden. Det minskar belastningen på miljön.
Exklusiva hyresrätter, som det är tal om här, är enligt vd:n inte så vanligt.
– Det är min uppfattning. Det är mer vid bostadsrätter som man tar ut svängarna.
Blir det högre hyror?
– De kommer att följa bruksvärdesprincipen. Vi har inte satt hyrorna än, säger Robert Lind.
Muharrem Demirok (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Linköping, menar att förra årets markanvisningstävling var den sista för Vallastaden – för den här gången.
– Det finns några strötomter kvar men förra gången löste vi det via en direktanvisning, säger han.
– Nu har vi anvisat allt som har en färdig detaljplan. När det är helt utbyggt är Vallastaden dubbelt så stort som vid invigningen.
Tanken är att stadsdelen ska fortsätta att växa ut mot Lambohovsleden.
– Vi har lärt oss massor av det vi har gjort i Vallastaden hittills. Nu, i fortsättningen, bör vi söka svaret på nya samhällsbyggnadsfrågor. Hur får vi ned byggkostnaderna, hur bygger vi billigare boenden eller hur kan vi på riktigt skapa en modern egnahemsrörelse utan att det blir jättedyrt, säger Muharrem Demirok.