Jägare mötte varg - sköt varningsskott

En varg ska ha attackerat en jakthund och uppträtt orädd vid ett möte med människor. "Ett väldigt oskyggt beteende", säger jägaren Erik Johansson.

Östergötland 12 oktober 2019 18:10

Erik Johansson och hans jaktlag var på lördagsmorgonen ute i skogen för att jaga hjort. 

– Vi var i närheten av Starrsjö gård i Hällestad, som ligger i norra delen av vargreviret. Jag hade precis släppt min jakthund som började jaga. Helt plötsligt stannade hunden. Min farsa stod på pass länge bort och ropade på radion att jag skulle ta in hunden så fort det gick, eftersom en varg var efter den. Det blev en "handbollsräddning" att fånga in hunden, berättar Erik.

Jaktlaget hade ytterligare en hund längre bort och bestämde sig för att blåsa av jakten.

– Enligt min far gick vargen lugnt ifrån platsen där han träffade på min hund, vilket var 15-20 meter ifrån honom. Det hann aldrig bli någon riktig konfrontation mellan hunden och vargen. Det var tur för min hund, som är en vaktel som väger 20 kilo, och inte har en chans mot en varg, säger Erik och fortsätter:

– Vargen får efter en stund korn på några hjortar och jagar dem mot en annan jägare som står på passet. Vargen stannar 15-20 meter från jägaren och sätter upp näsan och vädrar vad det är för något som står framför.

Vargen ska enligt uppgift stått kvar och stirrat på jägaren utan en tendens att bli skrämd.

– Efter att ha försökt skrämma vargen muntligen utan någon reaktion, kände sig jägaren trängd och sköt ett varningsskott i luften. Först då lämnade vargen platsen. Det är ett väldigt oskyggt beteende av en varg och det är det som är oroväckande. Nu var det som tur var en jägare med vapen som stod där. Men det kunde lika gärna varit en svampplockare eller flanör utan tillgång till skrämselskott, fortsätter Erik Johansson.

Att varg anfaller människor är ändå mycket sällsynt?

– Visst är det så. De gör inget ännu, men de kommer närmare och närmare människan och blir mer och mer orädda. På sikt kan de börja nafsa i byxbenen och sedan eskalerar det, menar Erik Johansson.

Daniel Hellqvist, är viltspårare på Länsstyrelsen i Östergötland.

– Just den här iakttagelsen har jag inte hört talas om ännu. Det är bra om alla iakttagelser blir anmälda till länsstyrelsen. Generellt räknas vargar som är inom 30 meter från en människa och inte flyttar på sig när man försöker skrämma dem som närgångna vargar, förklarar han.

I Långbogens vargrevir är det konstaterat att det finns två vuxna vargar och två valpar. Men det kan vara fler.

– Vi har fått vittnesuppgifter om en stor vuxen varg som rör sig ensam i området. Vi har nyligen varit ute och samlat in spillningar som är skickad på analys. När vi får svar på det, vet vi mer, säger Daniel Hellqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa