Inte bara brandvarnaren som skyddar mot brand

December är högsäsong för levande ljus, men också för bränder. Färska batterier i brandvarnaren är ett måste, men det finns fler sätt att skydda sig mot brand.

Tänd gärna ljus, men tänk på att kolla att brandvarnaren funkar först.

Tänd gärna ljus, men tänk på att kolla att brandvarnaren funkar först.

Foto: TT

Östergötland2021-12-01 15:00

Det är ingen slump att Brandskyddsföreningen utnämnt första december till "brandvarnardagen". När vi tänder allt fler levande ljus i advent ökar risken för bränder i hemmen. 

– Det här är ett utmärkt tillfälle att testa brandvarnaren, säger Daniel Agerhult, inre befäl på RTÖG, räddningstjänsten i Östra Götaland.

Grundläggande är att kontrollera att batteriet i brandvarnaren fungerar.

– När man testar brandvarnaren kan man passa på att dammsuga den, tipsar Daniel Agerhult. 

– Om brandvarnaren utlöser felaktigt är det lätt hänt att man lägger den i en byrålåda och glömmer bort den, det ser vi exempel på ibland. Det är viktigt att hålla den fräsch. 

Han påpekar också att man bör ha minst en brandvarnare på varje våningsplan, och att det är viktigt att brandvarnare finns i anslutning till sovrummet;

– Så säkerställer man att man får en notis om det kommer rök, säger Daniel Agerhult. 

Han tycker också att man bör ha pulversläckare och brandfilt hemma. Och att släckaren inte ska gömmas undan nere i källaren där den kan bli omöjlig att nå om det brinner. 

– Det är viktigt att alla i familjen vet var den finns. Bäst är att ha den centralt placerad, i sovrummet till exempel. Man bör också prata med barnen om vad man ska göra ifall det brinner, och komma överens om en plats där man ska samlas, vid brevlådan till exempel. 

Brandvarnaren brukar kallas för en billig livförsäkring. Att ha en jordfelsbrytare som bryter elektriciteten om det uppstår en överbelastning någonstans är också bra. 

– Det är ett bra komplement. En jordfelsbrytare kan slå ifrån elen snabbt så att det inte utbryter brand, säger Daniel Agerhult. 

Räddningstjänsten får fler larm om bränder så här års. Och inte bara på grund av stearinljus: glömda långkok på spisen, som julskinka eller knäcksmet, är den vanligaste orsaken, skriver TT. 

– Men oftast är det inte större bränder. Oftast är det en brandvarnare som tjuter, så att vi kan hindra det från att bli en stor brand. Många är också uppmärksamma på sina grannar och slår larm om det händer något, säger han.

När det gäller levande ljus tipsar han om det gamla vanliga knepet: ett klistermärke eller en lapp på insidan av ytterdörren som påminner om att man ska blåsa ut ljusen. 

– Då får man en tankeställare innan man går hemifrån, säger Daniel Agerhult.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!