Inga tecken på en andra våg – kommande veckor avgörande

Skolor och arbetsplatser har börjat fungera som vanligt men länets smittskyddsläkare, Britt Åkerlind, ser ännu inga tecken på en andra våg. Men det kan dröja två veckor innan det går att se om smittspridningen tagit ny fart.

Enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind är det först om ett par veckor vi kan se om det finns risk för en andra våg.

Enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind är det först om ett par veckor vi kan se om det finns risk för en andra våg.

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2020-08-24 13:25

På måndagen vårdades endast sex covid-19-patienter på länets sjukhus – en på Universitetssjukhuset och fem på Vrinnevisjukhuset. Ingen vårdades på intensivvårdsavdelning. På söndagen vårdades nio smittade personer på sjukhus. 

– Det är låga siffror, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Hittills har 3 910 personer i Östergötland testat positivt för covid-19, en ökning med åtta personer sedan i söndags. Den befarade andra vågen – en situation där smittspridningen tar ny fart – har ännu inte drabbat Östergötland. Britt Åkerlind säger dock att det kommer att ta en tid innan det går att blåsa faran över. Det beror på att inkubationstiden för covid-19 är upp till två veckor. 

– Nu har skolorna gått igång och många är tillbaka på sina arbetsplatser. Det har inte gått fjorton dagar, så vi vet inte om smittspridningen har tagit ny fart. Jag tror att vi får vänta i upp till en månad innan vi kan säga att vi har ett stabilt läge. 

Varje dag låter omkring 300 personer i länet testa sig för covid-19. Endast mellan två och tre procent av dem som testas har infektionen.   

– Vi tror fortfarande att antalet smittade patienter som behöver sjukhusvård speglar hur omfattande smittspridningen är, säger Britt Åkerlind. 

Sedan utbrottet började har 276 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. På måndagen rapporterade Region Östergötland inga ytterligare dödsfall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!