Hussvamp värsta virkesförstöraren

Att mögel och fukt kan ställa till med stora skador på ett hus är allmänt känt. Vad kanske färre vet är att Äkta hussvamp är den värsta virkesförstöraren av dem alla, trots att ett svampangrepp som inte upptäcks i tid kan få katastrofala följder för husägaren.

Foto:

Östergötland2007-07-02 15:36

Att sanera hussvamp som fått ett rejält fäste kan kosta flera hundratusentals kronor, en summa som oftast inte hemförsäkringen täcker. Försäkringsbolagen ersätter nämligen som regel endast skador som uppstått plötsligt och inte gått att förutsäga. Men det tar lång tid för hussvamp att få fäste och utveckla sig.
- Försäkringsbolagen anser att husägarna bör upptäcka hussvampen i tid, innan den ställt till med skada, berättar Martin Löfvenhaft på Anticimex.
I extremt sällsynta fall har det gått så långt så att huset har fått rivas, ägarna har inte haft råd att betala för saneringen.

Trivs i fuktiga miljöerHussvampen trivs i fuktiga miljöer. Till skillnad från mögel kan hussvampen transportera vatten själv, därför förökar svampen sig lätt om den väl rotat sig. För att upptäcka mögel och hussvamp i tid bör man kontrollera sitt hus regelbundet. Svampangreppen börjar oftast på vinden eller i grunden. Fukt är inte enda faran som kan orsaka svampangrepp och mögelskador, för dålig ventilation kan också ställa till med problem. Det får inte förekomma stora skillnaden i temperaturen. Man ska därför aldrig bygga in krypkällare eller små vindsutrymmen helt, du måste kunna se in i dem. Det gäller att hitta en balansgång med ventilationen, det får inte vara för fuktigt men heller inte för instängt.
- Kontrollera grunden och vinden noga, åtminstone två gånger på år. Förutom att synas kan det kännas på lukten om det finns mögel eller fuktskado, uppmanar Martin Löfvenhaft.

Hussvampen förtär cellulosaAngrepp av hussvamp syns även på trä. Svampen förtär cellulosan och bryter på så vis ned virket, utan cellulosa krymper det och spricker. Svampen växer först med ett vitt, flockigt mycel både inuti och utanpå virket. I nästa stadium får träet ett hinnliknande överdrag som det bildas strängar i. Svampen använder strängarna för att sprida sig vidare. Till slut bildas svampkroppar, men då har angrepp pågått i flera år.

Omfattande sanering krävsUpptäcker du hussvamp i ditt hus – kontakta en expert! Det finns visserligen medel mot hussvamp som går att köpa i vanliga färgaffärer, men det är mest kosmetiska. Medlet tvättar bort svampen så den inte syns på utsidan av träet, inuti i virket och runt omkring kan angreppet fortfarande pågå. Eftersom hussvampen transporterar fukt själv sprider den sig snart igen. För att bli av med hussvamp krävs omfattande sanering. Dessutom måste klimatet i det utsatta utrymmet ändras så inte ny hussvamp kan frodas. Området runt svampangreppet måste också saneras, även om virket ser helt friskt ut.
- Man bör ta bort mellan en och en halv meter även av virket som ser friskt ut för att vara helt säker på att bli av med hussvampen, säger Martin Löfvenhaft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!