Här stiger priserna på bostäder mest

Bostadspriserna fortsätter att stiga. I Östergötland är ökningen större än i resten av landet.

Bostadspriserna fortsätter uppåt i Östergötland.

Bostadspriserna fortsätter uppåt i Östergötland.

Foto: Anders Wiklund/TT/arkiv

Östergötland2019-10-07 06:00

Bostadsmarknaden har tagit fart i år. Under årets första månader har drygt 125 000 bostäder bytt ägare i Sverige, vilket är 5 000 fler än i fjol och ett nytt rekord, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Priserna stiger också, sakta men säkert. Det senaste kvartalet har bostadsrätterna i Sverige gått upp med 3 procent och villorna med 1 procent. I Östergötland är kvartalssiffrorna högre, 6 procent upp för bostadsrätter och 5 procent för villor.

För de östgötska bostadsrätterna innebär detta att priserna är tillbaka på ungefär samma nivå som rekordhösten 2017.

Villorna är dyrare än någonsin tidigare. I Östergötland kostade en villa i september nästan prick 3 miljoner kronor i snitt. Dyrast är de i Linköping där det nu bara fattas 50 000 kronor för att spränga fyramiljonersvallen. Den förra miljongränsen, tre miljoner kronor, passerades i augusti 2015.

Med något enda undantag har de östgötska villapriserna stigit varje år sedan Svensk Mäklarstatistik började mäta 1996. Snittvillan har under den tiden blivit ungefär fyra gånger så dyr.

Tittar man på kommunnivå är det Finspångs villor som gått upp mest det gångna kvartalet, 14 procent, följt av Åtvidaberg 8 procent, Motala 7, Norrköping 4, Linköping 4 och Mjölby 3 procent. I övriga östgötakommuner har för få affärer gjorts för att Svensk Mäklarstatistik ska lämna ut en procentsiffra.

På bostadsrättssidan är det Linköping som ökat mest, 8 procent på ett kvartal, följt av Mjölby på 6 procent. I Norrköping har priserna stått stilla, medan de i Motala sjunkit med 5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!