– Vad det ska kosta att bo i småhus bestäms av politiska beslut. Vår kartläggning visar att vissa kommuner har en del att lära av andra, anser Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.
Intresseorganisationen har undersökt driftskostnaderna för villaägare i landets kommuner och jämför bland annat avgifter för vatten, avlopp, sophämtning, elnät, elström och försäkringar. Kostnaderna är beräknade på vad Villaägarna kallar ett "typhus".
I Östergötland är Söderköping, enligt rapporten, totalt sett den dyraste kommunen att äga en villa i. Framför allt är det avfallskostnaderna som drar upp totalsumman; enligt undersökningen betalar en genomsnittlig villaägare 2 800 kronor om året i avfallsavgift i Söderköping jämfört med 1 200 kronor i Mjölby som enligt undersökningen ska vara billigast.
Åtvidaberg
har dyrast vatten- och avloppskostnader med 8 000 kronor per år enligt Villaägarna, medan Motalaborna som har billigast avgift betalar 5 100 kronor.
Villaägarnas Riksförbund vänder sig mot att politiker i ena stunden säger sig oroliga över villaägares höga kostnader, samtidigt som de fattar beslut om taxorna för bland annat el, vatten, avlopp.
– Vi tycker att det är lite hycklande, säger Jakob Eliasson.
Vissa poster i undersökningen är dock svåra att jämföra. Ett exempel på det är att "typhuset" är beräknat på uppvärmning med värmepump. I kommuner där majoriteten småhus värms med fjärrvärme blir kostnadsläget ett annat men det visar alltså inte rapporten.
Även posten avfall är svår att jämföra, eftersom kommuner har olika system för avfallshantering. Linköping är till exempel en av de kommuner där många villaägare ska sortera organiskt avfall i särskilda påsar som sorteras ut och går till rötning för biogas. Kommuner med sådan drift har ansett investeringar och kostnader motiverade av miljöskäl. Jakob Eliasson vill emellertid ifrågasätta det:
– Det är tänkt för en bra sak, men då kan man ifrågasätta vem som betalar för den bra saken. Är det villaägarnas ansvar att betala för den? Det är också en fråga huruvida det verkligen är för en bra sak. Jag vet att det finns de som hävdar att det i sin helhet är en bättre samhällsekonomi att elda upp det allra mesta av soporna och slippa investeringskostnader, säger han.
Villaägarnas Riksförbund anser att deras rapport kan vara konsumentupplysning för folk som ska flytta till hus eller köpa ett annat hus, och ett bränsle i debatten om kostnader för husägare.