Här är trenderna som pressar ekobönderna

Länets ekologiska lantbruksföretag har trots goda skördar fått uppleva ett prisras det här året kan LRF:s regionordförande Peter Borring konstatera när han summerar odlingsåret 2019.

Ekologiska livsmedel konkurrerar med medvetna konsumenters andra val.

Ekologiska livsmedel konkurrerar med medvetna konsumenters andra val.

Foto: Claudio Brescani/TT

Östergötland2019-10-16 06:00

Förra årets torka gav högt pris på ekologiskt odlade produkter. I år har många av länets ekobönder fått stora skördar, men fått uppleva ett prisras som beror på flera faktorer.

– Ekologiska priserna var extremt höga i fjol på grund av en väldig brist på ekologiskt och samtidigt hade efterfrågan på ekologiska produkter inte hunnit att mattas av. Den planade under 2018, men hade inte hunnit slå igenom i marknadspriset. Men nu 2019 har efterfrågan planat ut, säger Peter Borring. 

Han menar att en efterfrågan på ekologiskt som inte vikt nedåt, men planat ut innebär en stor skillnad mot tidigare då näringen under nästan fem års tid upplevt en ganska stark ökande efterfrågan. 

Efterfrågan på ekologisk planar ut samtidigt som allt fler lantbrukare under samma period valt att ställa om från konventionell till ekologisk odling, vilket innebär att utbudet ökat samtidigt som efterfrågan inte gjort det.

– Därför har vi nu kanske procentuellt ändå större prispress på ekologiskt i förhållande till i fjol, men då går det från ett exceptionellt högt prisläge, men ändå till ett rätt lågt prisläge om vi ser över en femårsperiod, säger Peter Borring.

I år har även skördarna på ekologiskt blivit bra, vilket innebär stor tillgång för uppköpare.

– De kan välja och vraka och kan sitta stilla i båten och behöver inte vara desperata och köpa det som finns som de gjorde efter torkan 2018. Så det är en väldigt avkyld ekomarknad nu, säger han.

Efterfrågan på ekologiskt påverkas också av att konsumenter som gör medvetna val nu gör flera olika val.

– Förut hade ekomat och kravmat lite av en egen gräddfil som det enda alternativ man kunde välja om man ville göra medvetna val, säger han. 

Idag konkurrera ekologiska livsmedel med vegotrenden, menar Borring.

– Det är delvis samma medvetna konsumenter, säger han.

Ytterligare faktorer som medvetna konsumenter väger in är klimat- och miljöpåverkan, vilket leder till att många väljer närproducerat. Allt fler vill också veta var maten kommer ifrån.

– Det är en spårbarhetsaspekt som gör att närproducerat fått ett uppsving på bekostnad av ekologiskt. I grunden är jag ju glad över det, att man väljer närproducerat mat oavsett om den är ekologisk eller ej, än att vi köper ekologiskt från hela världen. Men som ekobonde så blir jag påverkad av det så klart, säger Peter Borring.

LRF:s regionordförande Peter Borring berättar att priset på ekobönderna upplever att priserna pressas på ekologiska råvaror.
LRF:s regionordförande Peter Borring berättar att priset på ekobönderna upplever att priserna pressas på ekologiska råvaror.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!