Här är majoriteten på jobbet kvinnor

"Första delmålet är 60 procent kvinnor och 40 procent män som jobbar hos oss", säger Emelie Tillgren, på HR-avdelningen hos Länsstyrelsen i Östergötland.

Emilie Tillgren är specialiserad på likabehandlingsfrågor på Länsstyrelsen i Östergötland.

Emilie Tillgren är specialiserad på likabehandlingsfrågor på Länsstyrelsen i Östergötland.

Foto: Roland Klinga

Östergötland2019-11-25 20:00

På länsstyrelsen i Östergötland är 27 procent av personalen män och 73 procent kvinnor. Emelie Tillgren har som specialområde likabehandlingsfrågor på myndigheten. Hon betonar mångfalden som ett sätt att skapa en bra arbetsplats

Hur jobbar ni för att nå en jämnare könsfördelning?

– Vi som statlig myndighet har att anställa "efter förtjänst och skicklighet". Det är alltså kompetens som kommer först. Sedan har vi själva under åren också satt upp kravet på offentlig erfarenhet i nästan alla våra annonser. Vi har under senare år valt att prioritera ner det, när det har varit möjligt, för att kunna inkludera fler sökande i urvalet.

Varför har könsfördelningen blivit så ojämn?

– Vi har många yrkesgrupper hos oss som kräver akademisk utbildning. Och det är vanligare att kvinnor skaffar sig akademisk utbildning. En yrkesgrupp hos oss är exempelvis veterinärer. Där är nog 90 procent kvinnor. En annan orsak har säkert varit att vi som arbetsgivare har tryckt på att det är viktigt att kunna kombinera privatliv med yrkesliv. Kvinnor tenderar att tycka att det är viktigare.

Har ni gjort vad som krävs för att locka fler män till er?

– Vi har arbetat med mångfaldsfrågan i många år. Men vi har också precis startat ett tvåårsprojekt som handlar om att göra vårt arbetsgivarvarumärke tydligare. En del av det är att vara en arbetsplats som lockar och tar hand om en bredd av människor, vi vill spegla samhället. 

Majoriteten som jobbar på Länsstyrelsen är kvinnor. 73 procent enligt tidningen Publikt.
Majoriteten som jobbar på Länsstyrelsen är kvinnor. 73 procent enligt tidningen Publikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!