Han vill få fler att välja motorbranschen

Två av tre företag i motorbranschen uppger att de kommer behöva anställa ny personal under det kommande året.

Östergötland 6 november 2019 12:00

Motorbranschen är en bransch som kommer att behöva anställa mycket personal den närmaste tiden. Enligt en undersökning de låtit göra är rekryteringsbehovet cirka 6 400 personer de närmaste tre åren. I Östergötland är siffran 236 personer under samma period.

Av den anledningen är nu Omar AL-Farraji från Motorbranschen ute på en turné bland högstadieskolor runt om i landet. 6–14 november är det Östergötlands skolor som får besök.

– Jag representerar alla typer av arbetsgivare i vår organisation. Inom kort är det många som kommer att gå i pension, så vi vill att så många som möjligt ska söka sig till fordons- och transportprogrammet, säger Omar AL-Farraji.

Personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker och chaufförer är några yrkeskategorier där man har stor chans att få jobb direkt efter avslutad utbildning.

– Fast arbete och bra betalt borde locka lite.

När det gäller utbildningsplatserna på fordon- och transportprogrammet är beläggningen lite olika runt om i landet.

– På vissa orter är det få som söker, på andra är det fullt i klasserna, säger Omar AL-Farraji.

– Många har fördomen att det är en mansdominerad bransch. Vi försöker locka fler tjejer till utbildningen. Mycket har förändrats de senaste åren, med mer teknologi och datateknik.

AL-Farraji säger att det inte är lika fysiskt krävande att jobba inom motorbranschen numera.

– Nu har man mycket hjälpmedel, man behöver inte lyfta allt själv. Man kan även utbilda sig vidare på yrkeshögskola, till specialist som diagnostekniker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa