Linköping Kristian Kragh var nära att mista livet när han körde in i vägräcket med sin sportbil. Försäkringsbolaget Trygg Hansa vägrade till en början att betala ut någon ersättning men har nu, sedan Corren börjat ställa frågor, ändrat sig.
Olyckan inträffade i det så kallade Fornåsakorset på morgonen den 1 september i år.
– Jag var på väg från Klockrike till Linköping. Det ösregnade och plötsligt hände något som gjorde att jag förlorade kontrollen över bilen.
Bilen av märket Toyota Supra for i en hastighet av cirka 90 kilometer i timmen in med högersidan i vägräcket och roterade. Bilen fick omfattande plåtskador.
– Jag höll på att frontalkrocka med en lastbil som kom efteråt.
Kristian Kragh undkom med blotta förskräckelsen. Men hans problem hade bara börjat. Polisen kom till platsen – efter att Kristian själv ringt – och konstaterade att bakdäcken var helt släta.
– Jag hade besiktigat bilen åtta dagar tidigare och den enda anmärkningen jag fick var att batteriet inte satt fast ordentligt. Jag fick inga anmärkningar på att bakdäcken var dåliga. Jag hade ingen aning om att däcken var så slitna.
Nästa kalldusch kom när Kristian Kragh fick veta att han inte skulle få någon ersättning från Trygg Hansa. Enligt en uppskattning kommer det att kosta 140 000 kronor att reparera bilen.
– Försäkringsbolaget hävdar att jag skulle ha misskött mitt fordon.
Kristian Kragh har haft flera kontakter med företaget som besiktigade bilen, Dekra i Linköping. Men företaget anser inte att några fel har begåtts.
– Vid besiktningen var däcken godkända. I dag finns det absolut inget mönster på bakdäcken, säger Hans Forss, regionchef på Dekra.
Dekra hävdar att besiktningsteknikern muntligen informerade Kristian Kragh om att bakdäcken var på väg att bli uttjänta, men att de ännu så länge hade tillräckligt mönsterdjup för att vara lagliga. Kristian Kragh tillbakavisar uppgiften:
– På besiktningen sades det inte ett ord om däcken.
Ord står mot ord.
– Enligt besiktningsteknikern så har de pratat om det här, säger Hans Forss.
Men varför står det inget om det i besiktningsprotokollet?
– Eftersom det inte var fråga om en anmärkning.
Kristian Kragh tycker att påståendet om att han på en dryg vecka, mellan besiktningen och olyckan, skulle ha kört så aggressivt att bakdäcken blev helt blankslitna är befängt.
– Jag kan ha gasat på motorvägen vid omkörningar. Men det kallar jag normal körning. Det är inte så att jag åker ut och gasar med bilen. Jag är 42, inte 12 år.
På Dekra menar man dock att det inte är uteslutet att däcken hann slitas så mycket på så kort tid.
– Det går att slita ner bakdäck på fem minuter om du vill. Gör man så kallade burnouts går det otroligt fort att slita ner däcken, säger Hans Forss, som dock tillägger att han inte vet på vilket sätt bilägaren har kört.
Kristian Kragh överväger nu att stämma såväl Dekra som Trygg Hansa i en förhoppning om att på sikt få ut försäkringsersättning.
– Jag känner att jag inte bara har varit med om en olycka, utan flera olyckor. Det är fruktansvärt hur jag har blivit behandlad.
Efter att Corren börjat ställa frågor till Trygg Hansa har försäkringsbolaget ändrat uppfattning.
– Det har gjorts en felaktig bedömning i det här fallet och det beklagar vi, säger Hanna Axelsson, presschef på Trygg Hansa.
Trygg Hansa tänker dock sätta ned ersättningen med 50 procent på grund av de blankslitna däcken.
– Att köra med däck som inte uppfyller det lagliga kravet på mönsterdjup är ett resultat av bristande underhåll.
Kristian Kragh är inte nöjd med beskedet:
– Jag hävdar fortfarande att jag inte har misskött bilen. Jag förväntar mig full ersättning.