Hade vilda fåglar i garaget

En 33-årig man förvarade 25 vilda fåglar i ett garage i Linköping. Nu har mannen åtalats för artskyddsbrott.

Foto: Polisen

ÖSTERGÖTLAND2015-10-08 08:53

I slutet av maj förra året fick polisen in ett anonymt tips om att en man förvarade fåglar i ett garage. Polisen förde tipset vidare till länsstyrelsen som den 4 juni samma år gjorde en oanmäld kontroll.

Det visade sig att tipset stämde. I garaget fanns 25 fåglar i ett 20-tal små burar som endast var inredda med en sitthylla.

Länsstyrelsens personal kände inte igen fåglarna och vände sig därför till en artbestämmare för fåglar på Jordbruksverket. Experten slog fast att det rörde sig om en fågelart som heter berghöna och som lever vilt i Medelhavsområdet. Detta fick länsstyrelsen att reagera. Enligt den så kallade artskyddsförordningen är det förbjudet att förvara, sälja, köpa eller byta levande eller döda fåglar som lever vilt inom EU-området. Förbudet gäller även för vilda fåglar som fötts upp i fångenskap. Förordningen är till för att bekämpa illegal handel med vilda djur.

I förhör har 33-åringen medgivit att han förvarade fåglar i sitt garage. Han säger sig ha köpt två hanar och två honor på Blocket för 500 kronor styck och att dessa sedan förökade sig. 33-åringen hävdar att han köpte fåglarna för att "de sjunger så fint". Enligt experten på Jordbruksverket har dock berghöns ett kacklande läte och han har aldrig hört talas om att de skulle revirsjunga.

33-åringen säger i förhör att han inte visste att det var olagligt att inneha fåglarna. Det var ingenting som säljaren hade upplyst om.

33-åringen har nu rättegång att vänta. Kammaråklagare Bengt Svensson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål anser att han bör dömas för artskyddsbrott. Fåglarna har mannen gjort sig av med. I början av detta år lät han slakta dem.

Straffet för artskyddsbrott är böter eller fängelse i högst två år. För grovt artskyddsbrott är straffet upp till fyra års fängelse.

Artskyddsbrott

Artskyddsbrott innebär att någon bryter mot regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan exempelvis handla om att skada fridlysta djur eller växter i naturen. Det kan även handla om att importera, köpa eller sälja sådana arter som är skyddade enligt internationella regler, bland annat CITES-konventionen.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om