Gott betyg åt två östgötska stadskärnor

Linköping och Norrköping hör till de bästa i klassen i rankningen av svenska stadskärnor.

Östergötland 11 oktober 2019 08:00

Konsultbolaget WSP har undersökt framtidsutsikterna för 67 svenska stadskärnor utifrån tio parametrar, bland annat demografi, ekonomi, arbetsmarknad och utbildning. Resultatet har sammanställts i ett Stadsbarometerindex.

Jönköping toppar listan före Karlstad och Lund. Men de två största östgötska kommunerna skuggar. Linköping är sexa och Norrköping sjua. 

"Positiv befolkningsökning, hög andel sysselsatta inom kunskapsintensivt näringsliv och god ekonomi bland de boende i staden", anges som  plusposter för Linköping och Norrköping i undersökningen.

 

Norrköping sticker ut genom att vara den stadskärna som har den yngsta befolkningen av samtliga. 84 procent av de boende är yngre än 65 år. Motsvarande siffra i Linköping är 75 procent.

– Mycket glädjande. Stadskärnor runt om i världen brukar har exceptionellt höga hyror, en samlingsplats för rika, äldre som sålt sina villor. Men i Norrköping fanns för 20 år sedan många tomma tomter där det byggdes hyreslägenheter och ett Campus med studentboenden mitt i stan. En yngre befolkning bidrar till en mer levande stadskärna, anser Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden i Norrköping. 

Är den här typen av undersökningar verkligen viktiga?

– Inte enskilda undersökningar. Men när det kommer flera med liknande resultat betyder det något. Vi är ju den enda kommunen i landet som utsetts till "Årets stadskärna" tre gånger, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping.

Varför är det viktigt med en bra stadskärna?

– Det är historiskt den centrala punkten i en stad, en handelsplats, samlingsplats, mötesplats och festplats, säger Muharrem Demirok.

– Det är för en kommun vad hjärtat är för en kropp. Stadskärnan är ofta dit besökare kommer först och bildar sig då en uppfattning om kommunen, säger Reidar Svedahl.

Vad behöver ni göra för att bli ännu bättre?

– Trygghetsbiten och att göra Tyska torget mer attraktivt, säger Reidar Svedal.

–Vi vet vilka våra svaga punkter är. Stadskärnan är relativt liten. Det behöver vi jobba med, liksom att få in fler bostäder i city.  Fastighetsägarföreningen kom för några år sedan fram till att Linköping är en tråkig stad. Jag tror att vi behöver jobba för att bli mera spontana och festglada, säger Muharrem Demirok.

Ytterligare två östgötska kommuner finns med i undersökningen, men når betydligt blygsammare placeringar. Mjölby är 58 och Motala återfinns på plats 62.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa