Glöm vinterjackan – nu väntas det plusgrader i prognosen

På onsdagsmorgonen fick många runt om i länet skrapa rutorna på bilen. En kylig start blev det, men senare i veckan väntas det bli varmare meddelar Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

Än kommer ingen vinter. Packa undan vinterjackan ett tag till – för nu kommer plusgraderna.

Än kommer ingen vinter. Packa undan vinterjackan ett tag till – för nu kommer plusgraderna.

Foto: Mostphotos

Östergötland2024-10-16 11:00

– Vi har lite mildare luft som är på väg in, så det kanske inte blir lika kyliga nätter nu framåt. Men jag skulle ändå säga att det lokalt kan vara frost, förklarar Viktor Bergman, meteorolog på SMHI, angående den kyliga natten mot morgonen på onsdagen.

Framåt i veckan kan man vänta sig en del dagar med sol, som varvas med höga molnslöjor över stora delar av Östergötland. 

– Det kommer att vara lite mer sol imorgon än idag. Det är lite så vädret är att vänta resten av veckan, menar Viktor Bergman.

Till helgen kommer det in lite mer moln och någon regnskur. Men i långa drag kommer det att hålla sig torrt i länet samtidigt som plusgraderna stiger på termometern.

undefined
Lite moln är att vänta men det blir växelvis soligt under kommande dagar.

– Vi har omkring tio grader idag (onsdag), men det kommer att bli mellan 10-14 grader för resten av veckan. Det är rätt så varmt men rätt så normalt, enligt Viktor Bergman.

Vad kan du säga till de som plockade fram vinterjackan i morse?

– Ja, den kanske behövs imorgon bitti men efter det vet jag inte om den behövs på ett tag. Det kommer att vara varmare nätter som sagt, och mot helgen ser det knappt ut att vara kallare på nätterna än vad det är under dagen, svarar han.

Kan man kalla det en helt vanlig väder-vecka i oktober?

– Ja, men en ganska torr vecka. Det är normalt att det växlar mellan regn och blåst. Lite sol, lite dimma, lite frost, det är vanligt att det växlar mellan de två. Det dröjer nog lite innan den riktiga kylan kommer, säger Viktor Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!