Gängledaren försatt på fri fot

35-åringen som pekats ut som ledare för det kriminella gänget Black Cobra i Linköping har försatts på fri fot. Beslutet tyder på att han kommer att frias för inblandning i ett grovt våldsdåd.

Foto: Corren

Östergötland2015-09-10 11:14

I början av juli dömde Linköpings tingsrätt 35-åringen för grov misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak till fängelse i två år och sex månader. Enligt domstolen var det bevisat att han psykiskt påverkade två av sina underhuggare att grovt misshandla en 24-årig man i en lägenhet i Skäggetorp den 8 december förra året.

24-åringen – som tre månader senare mördades på Slöjdgatan – blev bland annat angripen med en yxa. 35-åringens medhjälpare, 21 och 24 år gamla, dömdes till fängelse i två år, respektive två år och tre månader för grov misshandel. Männen dömdes också för brott begångna i Norrköping.

Tingsrättens dom överklagades av samtliga parter till hovrätten. De tre gängmedlemmarna krävde att bli frikända, medan vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh ansåg att de i stället för grov misshandel borde dömas för mordförsök.

Rättegången i hovrätten avslutades i Jönköping på onsdagen och efter enskild överläggning beslutade domstolen att 35-åringen och 21-åringen omedelbart skulle försättas på fri fot. Däremot beslutade hovrätten att 24-åringen ska vara fortsatt häktad.

Vilka slutsatser drar du av att 35-åringen försattes på fri fot?

– Nu ska jag inte föregripa domen, men det sannolika är att han inte kommer att bli dömd för det här allvarliga brottet. Hovrättens beslut pekar i varje fall i den riktningen, sedan får vi se vad domen säger, säger Eva Nemec Nordh.

Att hovrätten upphävde häktningen av 21-åringen tror åklagaren möjligen kan ha med hans låga ålder att göra.

– Han var under 21 år när brottet begicks och då ska man bara dömas till fängelse om det föreligger särskilda skäl. Men det är svårt att dra några slutsatser av det här beslutet.

35-åringen försvaras av advokat David Massi. Han säger att han är lättad över hovrättens beslut.

– Det var väntat att han skulle släppas. Jag tolkar det på det sättet att han i vart fall kommer att frikännas från den grova misshandeln. När det gäller de övriga punkterna är det svårt att uttala sig.

Varför var det väntat?

– Bevisningen var jättetydlig. Det framgick att min klient på inga sätt var inblandad i misshandeln. Tvärtom försökte han skydda den person som blev slagen. Det här tog inte tingsrätten fasta på, men hovrätten har gjort en noggrannare bevisvärdering.

Tingsrätten och hovrätten fick ta del av samma bevisning – med ett undantag: Ett av åklagarens viktigaste vittnen – en kvinna som kände brottsoffret och som befann sig i lägenheten när misshandeln skedde – meddelade att hon ville ändra sina uppgifter före rättegången i hovrätten.

– Hon skickade uppgifter till utredarna som gick ut på att hon ville ta tillbaka sina uppgifter. Då var vi tvungna att höra henne igen. Vad som ligger bakom det har inte riktigt framgått, säger vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh och fortsätter:

– Hon stod visserligen fast vid att det var de här tre männen som var i lägenheten. Men det blir lite svajigt om man ena dagen säger att man vill ta tillbaka uppgifter och den andra dagen säger något annat. Då förlorar man lite i trovärdighet och det var det som hände i hovrätten.

Kan vittnet ha utsatts för påtryckningar?

– Vi har undersökt den saken. Men det är oklart. Hon hävdar att det inte är så.

Hovrätten meddelar dom den 16 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om