Förslaget: Betala lärarnas studielån

Betala studielånen för de lärare som vill arbeta i glesbygd. Så lyder Socialdemokraternas senaste motion. "Alla idéer om hur vi kan hjälpa skolan på landsbygden tas tacksamt emot", säger rektor Lena Norman.

Små stolar, stora frågor. Ska hela kommunen leva måste vi värna skolorna i glesbygden, resonerar Johan Löfstrand (S) och Elias Aguirre (S).

Små stolar, stora frågor. Ska hela kommunen leva måste vi värna skolorna i glesbygden, resonerar Johan Löfstrand (S) och Elias Aguirre (S).

Foto: Frida Glenning Ströberg

Östergötland2019-11-04 18:30

På måndagen besökte riksdagsledamoten Johan Löfstrand (S) Ulrika skola för att prata om partiets motion kring att avskriva lån för lärare i landsbygdsskolor. Ulrika skola – Östergötlands minsta byskola med 25 elever och två anställda heltidslärare – har upprepade gånger hotats av nedläggning. Orsaken har varit svårigheter med att locka utbildade lärare.

– Det har varit jättetufft att rekrytera, säger Lena Norman, rektor för Ulrika, Nykil och Rappestad skolor.

Socialdemokraternas förslag innebär att arbetsgivaren ska kunna betala av lärarens studielån, i utbyte mot läraren åtar sig att arbeta på en lands- eller glesbygdsskola under ett antal år.

– Skolan är en väldigt viktig del på mindre orter. I glesbygden är tröskeln till att nyanställa högre, och vi tror att det här är en nyckel, säger Johan Löfstrand.

Siffror från Skolverket visar att i snitt är 70 procent av lärarna i Sverige behöriga, medan siffran i landsbygdskommuner är 63 procent. I Östergötland ligger sex av 13 kommuner under rikssnittet för andelen behöriga lärare i grundskolan.

Elias Aguirre (S), viceordförande i barn- och ungdomsnämnden, vill uppmärksamma landsbygdsskolorna i Linköping. 

– Trots begränsade resurser gör de ett väldigt bra arbete. Även om man sällan pratar om Linköping som en utsatt landsbygdskommun, finns problemen med att rekrytera även här och i resten av Östergötland, säger han. 

Är förslaget förankrat hos lärarstudenter?

– Vi har inte gjort någon sådan analys ännu, säger Johan Löfstrand.

– Däremot har lärarfacken lyft frågan, säger Elias Aguirre.

Någon kostnadskalkyl för förslaget har inte gjorts, men tanken är att det ska finansieras av antingen staten eller kommunen. 

– Utvecklingen på landsbygden har gått åt fel håll. Klyftorna mellan städerna och glesbygden har blivit större. Vi behöver öppna för nya idéer, säger Elias Aguirre.

Finns det risk att lärarna säger upp sig när studielånen är betalda?

– Det finns det säkert, och det kanske vi får leva med. Samtidigt tror vi att det här även kan göra att vissa lärare rotar sig och bosätta på orten, säger Johan Löfstrand.

Situationen på Ulrika skola är i nuläget under kontroll och de båda lärarna, som pendlar till Ulrika, är behöriga. Eleverna har i år ökat med tre barn. Och till förskolan – ja, dit är det minsann kö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!