-Man kan ju fundera på om det är vi på länsrätten som börjar bli för blödiga eller om det är försäkringskassan som blivit för hårda, säger Marianne Allgurén, rådman på länsrätten i Östergötland. Under år 2006 ökade antalet ärenden som ändrades i länsrätterna med 25 procent jämfört med året innan. Oftast handlar det om ärenden som rör sjukpenning eller sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Marianne Allgurén i på Länsrätten i Linköping märker också av ökningen.-För fyra år sedan hade vi hur mycket som arbetsskademål som helst. De har vi få av idag. Antalet mål som handlar om sjukersättning och sjukpenning har ökat mycket.Färsk statistik visar att länsrätten i Östergötland ändrade totalt 47 sjukpenningärenden under 2006. Detta tål att jämföras med siffror från i år. Bara under årets första fem månader har 62 sjukpenningsärenden ändrats.
Samma underlag
Länsrätten och försäkringskassan har samma underlag för sina bedömningar. Det kan vara intyg från distriktsläkare, sjukgymnaster, specialistläkare, försäkringsläkare och så vidare. Trots det gör länsrätten en annan, ofta "snällare", bedömning än försäkringskassan. Marianne Allgurén tycker det är svårt att reda ut vad skillnaden beror på. -När man läser läkarintygen och vad alla har sagt så är det är ju ingen exakt vetenskap. Alla människor har ju sin sjukdomshistoria. Jag tror att vi ofta ändrar delvis. Delvis ändrade fall kan vara om försäkringskassan tycker en person kan klara av ett heltidsjobb. Distriktsläkaren kan å andra sidan säga att personen helt saknar arbetsförmåga medan försäkringsläkaren gör en annan bedömning. Då kan länsrätten göra ett slags kompromisslösning och bedöma personen som arbetsför till hälften. -För den enskilde är det jätteolyckligt att man gör så olika bedömningar, men man är ju inte mer än människa och då kan det bli olika.
Hårdare regler
Marianne Allgurén tror att ökningen av sjukpenningsärenden kan bero på att man har blivit hårdare på försäkringskassan. Idag tittar inte försäkringskassan på hur sjuk en människa är, utan hur pass arbetsför hon är. För att få sjukpenning måste arbetsförmågan vara nedsatt till minst en fjärdedel.Att handlägga ett ärende om sjukpenning på länsrätten brukar ta fem månader. Det kan betraktas som snabbt trots att den drabbade kan stå utan inkomst under tiden.-Officiellt är sjukpenningärenden inga förtursmål. Men jag vill nog påstå, att i sådana mål som handlar om pengar som man ska försörja sig på, försöker vi raska på lite mer, säger Marianne Allgurén.