"Drogproblem har alltid funnits på stora företag"

Östgötske kriminalinspektören Magnus Skoglund är övertygad om att användandet av droger tagit sig in på arbetsplatser i samma takt som ute i övriga samhället. Men han tror inte att försäljningen av droger har ökat där.

"Det har alltid funnits narkotika så det räcker och blir över, men när det nu finns ännu mer så hamnar det även på arbetsplatserna" säger kriminalinspektör Magnus Skoglund.

"Det har alltid funnits narkotika så det räcker och blir över, men när det nu finns ännu mer så hamnar det även på arbetsplatserna" säger kriminalinspektör Magnus Skoglund.

Foto: MATZ GLIMHED/Arkiv

Östergötland2022-02-17 13:00

– Drogproblematik har alltid funnits på stora företag. En viss procent i samhället är beroende av alkohol och en viss procent är beroende av andra substanser och de finns såklart på arbetsplatserna. Så visst finns narkotika på arbetsplatser, det har det alltid gjort, men jag tror inte att försäljningen där har ökat. Vi har genom åren haft diskussioner med en del arbetsplatser i Östergötland när vi har tagit deras anställda utanför arbetsplatsen. Och i sådana fall förekommer det såklart även på arbetet.

Magnus Skoglund är kriminalinspektör på avdelningen för grova brott med särskilt ansvar för knarkutredningar i Östergötland. 

Kan man säga allmänt att tillgången till droger har ökat i samhället och därmed också på arbetsplatserna?

– Ja absolut. Med domarna från Högsta domstolen som kom 2008–2009, när straffvärdet på narkotika sänktes så narkotikasäljarna kunde bära på dubbelt så mycket narkotika och bara riskera halva, eller en bråkdel, av straffet, så blev säljarna beredda att ta större risker. Vi har därmed fått in mer narkotika i landet. Det har alltid funnits narkotika så det räcker och blir över, men när det nu finns ännu mer så hamnar det även på arbetsplatserna. Framför allt då i nyttjandet, säger Magnus Skoglund.

Hur kan polisen agera mot detta?

– Vi kan inte gå in på privata företag utan stöd av beslut. Och för en husrannsakan krävs ju en misstanke. En juridisk diskussion pågår just nu kring allmänna utrymmen, som kommunala skolor, där vi har vissa möjligheter att komma in. Men även där är åsikterna väldigt delade huruvida vi ska göra det eller inte.

Förekommer det att företag tar initiativ för att ni ska komma till dem?

– Inte i Östergötland. Vi gjorde det nån gång för några år sen, när jag var på gatulangningsgruppen, men jag tycker man ska vara försiktig när det gäller det privata så man inte trampar i klaveret. Om det görs andra bedömningar i andra län så får det stå för dem. Jag tycker det här problemet handlar om att arbetsgivarna får snäppa upp sitt förebyggande arbete kring droger. Men då finns ju juridiken kring urinprov också. Det vet vi sedan tidigare att facket har satt sig emot, när företagen velat göra stickprov utan misstanke, säger Magnus Skoglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!