Östergötland är ett av fyra regioner/landsting i Sverige som erbjuder vattenfödsel, något som efterfrågas allt mer. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.
Vattenfödsel sägs ge smärtlindring, göra kvinnor mer trygga och avslappnade. Men vattenfödsel är en omdebatterad metod. Efter en händelse där ett barn avled i hemmet vi en hemförlossning avrådde Socialstyrelsen från vattenfödsel mellan åren 1992 och 2002. Nu finns varken rekommendation eller riktlinjer.
I Östergötland erbjuds vattenfödsel på US i Linköping sedan i våras.
– Då var det flera kvinnor som hörde av sig och var intresserade av vattenfödsel, säger Cecilia Brüggemann, barnmorska på förlossningskliniken på US.
I Sverige är det fortfarande ovanligt med vattenförlossningar trots att det efterfrågas alltmer. Desto vanligare är det att använda bad som smärtlindring under värkarbetet. Utomlands är det vanligare med vattenförlossningar, inte minst i Sveriges nordiska grannländer.
Det finns flera fördelar med vattenfödsel, berättar Cecilia Brüggemann:
– I vattnet blir kroppen lätt och det underlättar när kvinnan ska ändra ställningar under förlossningsarbetet. Det varma vattnet minskar också smärtan. Poolen kan ge trygghet och en trygg och avslappnad mamma gör att förlossningen går lättare framåt.
För att få genomgå vattenfödsel i Linköping krävs det att kvinnan är frisk, att barnet mår bra och att det inte har varit några komplikationer under graviditeten. Kvinnan ska även ha ett BMI under 30 vid inskrivningen på mödravården. Kvinnan måste också ha med sig en egen pool till förlossningen och dessa hyrs ut av olika företag.
I övriga Sverige anger en del regioner otillräcklig kompetens eller brist på lokaler och utrustning som skäl till att man inte erbjuder vattenfödslar, enligt SVT Nyheters granskning. En del regioner vill invänta mer evidensbaserad forskning.
– Det som anses ha starkast evidens går till så att man lottas till olika alternativ, men det är svårt att lotta kvinnor i förlossning till olika sätt att föda". Men det finns större studier utomlands om ämnet där man i efterhand inte sett några risker för mor och barn, säger Cecilia Brüggeman.
För fem år sedan gjordes även en svensk studie vid Karolinska institutet som visade att kvinnor som fött i vatten skattade sin förlossning högre än de som fött på vanligt vis. Dessutom var det lite ovanligare med grad 2-bristningar i vatten.