Än så länge har vi inte fått någon uppgift på om något liknande har hänt i Linköping. Men samtidigt som vaccineringen i Linköping har pågått på äldreboenden har klusterutbrott uppstått på ett av dem, vilket Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör i Linköping, berättade i en tidigare intervju häromdagen.
Att vaccinerade personer blir smittade av coronaviruset förvånar inte experter. Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, sade nyligen i en intervju med Aftonbladet att det inte är konstigt att de tio personerna har konstaterats smittade.
– Vaccin skyddar mot sjukdom, inte smitta, sade han då.
Veronica Arthurson, enhetschef på läkemedelssäkerhetsavdelningen på Läkemedelsverket, instämmer i påståendet och berättar att detta har setts i de stora kliniska studierna som gjordes innan vaccinen godkändes.
– Man vet inte än om vaccinerade ändå kan bli infekterade, även om man inte blir sjuk och får symtom. Det man kan säga är att om man håller sig frisk så är risken att smitta andra mindre utifrån att man inte hostar och nyser. Detta kommer sannolikt att bidra till minskad smittspridning även om man ännu inte vet hur stor risk vaccinerade löper att få infektionen och därmed kunna vara smittsamma. Det sistnämnda är något som man kommer att studera vidare och sannolikt få svar på framöver – dock svårt att säga exakt när.
Utifrån det resonemanget är situationen med de tio smittade i Göteborg, där smittan kom in trots att de var vaccinerade, inte helt oväntad, enligt Veronica Arthurson.
– Vi tittar löpande på eventuella inkommande rapporter om misstänkt bristande effekt hos vaccinerna men har i nuläget inga indikationer på att något sådant skulle föreligga för vaccinerna mot covid-19. Bristande effekt är dock något som ingår i den löpande övervakningen av vacciner och studeras därmed både nationellt och inom EU. Man behöver också komma ihåg att det kan ta någon vecka efter andra dosen vaccin innan ett fullgott skydd mot covid-19 uppnås.
Kan vaccinet i sig orsaka covid-19 och ge ett positivt resultat om man provtar sig?
– Nej, det finns inga sådana indikationer.
Är det nån skillnad på antikroppar som man får genom vaccinet kontra de antikroppar som kroppen själv har framkallat?
– När man vaccinerar sig med de vacciner som är godkända i dag så bildar kroppen antikroppar mot spike-proteinet på covid-19-viruset. Om man blir sjuk kan kroppen bilda antikroppar även mot andra strukturer på viruset. Det finns dock ingen information i nuläget som tyder på att det blir en skillnad i storleken på skyddseffekt mot covid-19 beroende på mot vilka strukturer på viruset som man har antikroppar. Det är känt att antikroppar mot spike-proteinet ger skydd mot covid-19.
Hur effektiva är vaccinen för äldre egentligen?
– Det vi vet är att mRNA-vaccinerna ger en god skyddseffekt även i äldre personer. I de stora kliniska studierna har man sett att skyddseffekten i äldre är något lägre än i yngre, dock bara marginellt. Det var ett ganska begränsat antal betydligt äldre personer som ingick i de kliniska studierna men vi har inga anledningar att tro att skyddseffekten skulle vara avsevärt sämre i dessa personer.
Fotnot: Spike-protein är de delar som sticker ut från viruset och som fäster vid och infekterar värdens celler.