"Det är viktigt för samhället att vården fungerar"

På tisdagen gick personal på 26 regiondrivna vårdcentraler ut i strejk. "De anställda behöver bättre villkor", sa Ida Axelsson i Finspång.

Cityhälsan Sandbyhov är en av vårdcentralerna som påverkas av strejken.

Cityhälsan Sandbyhov är en av vårdcentralerna som påverkas av strejken.

Foto: Ulf Stråhle

Östergötland2024-06-11 17:01

Konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner, SKR, har pågått sedan april. Vårdförbundet kräver kortare arbetstid – ett krav som arbetsgivarsidan vägrat att gå med på. Konflikten inleddes med en övertids- och nyanställningsblockad den 25 april. På tisdagen trappades konflikten upp ytterligare, då anställda vid 26 regiondrivna vårdcentraler i Östergötland gick ut i strejk.

I NT:s spridningsområde berördes de regiondrivna vårdcentralerna Cityhälsan Centrum och Cityhälsan Sandbyhov i Norrköping, samt vårdcentralerna på Vikbolandet, i Skärblacka, Kolmården, Valdemarsvik och Finspång.

Ann-Sofie Kjellberg var på vårdcentralen i Sandbyhov för en provtagning på tisdagen.

– Det är bra, men det ställer till det för oss. Nu skulle vi bara ta ett blodprov som tur var men jag har samtidigt full förståelse för strejken, sa hon.

Flera sjuksköterskor lämnade vårdcentralen när vi var på plats.

– Jag har varit sjuksköterska länge och det här är fjärde strejken, men jag har aldrig varit uttagen tidigare, sa sjuksköterskan Jeanette när hon lämnade sin arbetsplats.

Hon mötte en kollega som skulle jobba under den första dagen som vårdcentralerna är uttagna i konflikten.

– Några måste vara kvar och jobba och det kommer vara olika från dag till dag, sa hon.

Sjuksköterskan berättar att det finns en tydlig plan för hur de ska hantera vården och arbeta under konflikten.

– Sedan vet vi inte hur folk kommer ta emot det när vi pratar med dem.

Hon berättade att personalen varit medvetna om att strejken skulle bli av.

– Det är allt fler som har anslutit sig till Vårdförbundet nu eftersom det blivit allt oroligare på arbetsplatsen den sista tiden.

Karl Landegren, medicinsk direktör i Region Östergötland, förklarar hur strejken kommer att påverka verksamheten inom vården:

– Tillgängligheten på de vårdcentraler som berörs kommer att vara begränsad. Strejken kommer att få allvarlig påverkan för patienter och invånare.

Yrkesgrupper som omfattas av strejken är sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor. Yrkesgrupperna är uttagna i strejk tisdag, onsdag och torsdag under jämna veckor samt onsdag och torsdag under udda veckor. 

– Den här strejken drabbar många östgötar som behöver vård och den innebär stora påfrestningar på hälso- och sjukvården. Vårdförbundet måste nationellt ta sitt ansvar och sätta sig vid förhandlingsbordet med arbetsgivaren SKR, så att konflikten kan få ett slut, säger Anna Cederlöf, tillförordnad HR-direktör i Region Östergötland.

Region Östergötland har förhandlat med Vårdförbundet lokalt om de konfliktåtgärder som bedömts som samhällsfarliga. Vårdförbundet har också har dragit tillbaka delar av varslet som skulle ha inneburit fara för liv och hälsa.

– Vi gör allt för att säkra liv och hälsa. Om vi ser fler risker för människors liv och hälsa, både i strejken på vårdcentralerna och på Universitetssjukhuset, kommer vi omedelbart att ta upp det med Vårdförbundet lokalt i nya förhandlingar, säger Karl Landergren.

– Tyvärr vill arbetsgivarna i Sveriges kommuner och regioner inte förhandla med oss om kortare arbetstid. Men vi ger inte upp, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

I Finspång kom Ida Axelsson, 36, ut från Vårdcentrum efter att ha varit med sonen på BVC.

– De anställda behöver bättre villkor. Det handlar både om bättre löner och arbetsvillkor. Det är viktigt för samhället att vården fungerar, sa hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!