Den muskulösa flygaren är tillbaka i länet

Den är stor, snygg och kraftfull. Pilgrimsfalkens återkomst som häckfågel i länet glädjer experten.

Östergötland 6 oktober 2019 16:00

Under 50- och 60-talet minskade antalet pilgrimsfalkar i rasande fart i hela landet. Orsaken var framförallt miljögifter som till exempel DDT. Från 70-talet till början av 90-talet var fågeln helt borta från Östergötland. Därför blev årets inventering, där 17 revir kunde konstaterats, en glädjande nyhet för Lars Gezelius som arbetar på Tåkerns fältstation.

– Årets inventering var förvånande, det är ett rejält kliv i antal. Sammanlagt har 23 ungar fötts. Det känns rätt speciellt, säger han. 

I 20 år har han arbetat för att stärka pilgrimsfalkens ställning som häckfågel i länet genom att samordna falkinventeringarna för Projekt Pilgrimsfalk i Sverige. Lars Gezelius fascineras av djuret.

– De är snygga i utseendet och är magnifika när de jagar. 

När pilgrimsfalken jagar går den upp högt ovanför bytet och dyker ner i en hastighet på över 300 kilometer för att attackera bytet, som ofta blir omtöcknad endast av smällen. 

– De bjuder på en imponerande flyguppvisning. 

Pilgrimsfalken lever i par och skyddar sitt revir ihop. Här är det inte hanen som har det fysiska övertaget. Nä, medan han är i samma blygsamma storleksklass som en kråka, har hon ett ståtligt vingspann som närmar sig korpens. Föräldraledigheten delas hyfsat lika mellan mamma och pappa – äggen ruvas i cirka 30 dygn av båda könen, men hon har huvudansvar för äggen– han för jakten. 

– Pilgrimsfalkens närvaro skvallrar om miljön i fråga om gifter och hur pass orörd naturen är. Det här är ett kvitto på att det går åt rätt håll, säger Lars Gezelius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa