De blev årets gasell i Östergötland

Xamera växer så det knakar. Nu har Linköpingsföretaget utsetts till årets östgötska Gasell-vinnare.

Det har stadigt pekat uppåt för Oskar Bentfors, Jacob Svensson och deras Xamera.

Det har stadigt pekat uppåt för Oskar Bentfors, Jacob Svensson och deras Xamera.

Foto: Johan Rödin

Östergötland2019-10-16 18:00

Sedan starten 2013 har Xamera rekryterat nyutexaminerade ingenjörer och teknologer och matchat dem med företag i IT-branschen som vill anlita unga konsulter.

De tre senaste åren har omsättningen ökat med 367 procent till 19,8 miljoner kronor. Det gör Xamera till länets snabbast växande företag och har lett till att företaget på onsdagskvällen prisades som Östergötlands Gasellvinnare 2019. 

– Jäkligt kul. Det är ett pris man har haft ögonen på och kanske vågat hoppas på, men aldrig trott att man skulle vinna. Det blev stort jubel på kontoret när vi fick veta att vi vunnit, säger Jacob Svensson, vd och en av grundarna.

Hur ska ni fira?

– Vi har planer på någon form av kundgalej. För vi ser verkligen det här som något vi vunnit tillsammans med våra kunder.

DI Gasell är ett pris som sedan 2000 årligen delas ut av tidningen Dagens Industri. Vid en gala i Stockholm tävlar alla länsvinnare om att bli "årets Supergasell", alltså Sveriges snabbast växande företag.

Xamera verkar i en teknikdominerad bransch, men lägger stor vikt på frågor som trivsel och vikten av att ha kul när man ska matcha rätt personer mot rätt företagskultur.

– Vi är inte bra på teknik, det är våra kunder som är det. Vi är bra på de mjuka värdena, säger Oskar Bentfors, vice vd och medgrundare till Xamera.

Bortsett från en misslyckad lansering av en jobbsökar-app har Xamera undvikit allvarliga minor.

–  Vi har varit ekonomiskt försiktiga och inte gett oss in i dumdristiga projekt. Vi har haft ordning på siffrorna. Då kan man göra bra affärer, säger Bentfors.

Efter en svajig start har företagets satsning på ett kontor i Göteborg, utöver det i centrala Linköping, burit frukt.

– Vi var lite naiva i början. Det tog längre tid än vi trott. Där var vi tvungna att gasa oss ur för att lyckas. Men nu är Göteborgskontoret det som växer snabbast, säger Jacob Svensson.

Vad är nästa steg?

– En etablering i Stockholm. Dit vill vi så fort som möjligt när vi lyckas knyta rätt människor till oss.

IT-branschen skriker efter utbildad arbetskraft och framtidstron är stor i Xamera, med 69 konsulter och 17 internt anställda på kontoren i Linköping (12) och Göteborg (5).

– Jag tror att vi kommer att växa ännu snabbare framöver, säger Jacob Svensson.

De fem senaste årens östgöta-gaseller är Drakryggen, Linköping (2018),  Arbetsfabriken, Norrköping (2017), Visera, Linköping (2016), Folö, Motala (2015) och R Lindgrens åkeri, Vikbolandet (2014).

Oskar Bentfors och Jacob Svensson grundade Xamera som nu utsedds till årets Gasell.
Oskar Bentfors och Jacob Svensson grundade Xamera som nu utsedds till årets Gasell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!