De ber om hjälp för att klara helgerna

Behovet att fylla blodlagren inför jul och nyår är påtagligt. Nu vädjar blodcentralerna om hjälp.

Nålen är satt. Tio minuter senare är blodpåsen fylld (450 ml).

Nålen är satt. Tio minuter senare är blodpåsen fylld (450 ml).

Foto: Thomas Möller

Östergötland2019-12-04 06:00

Att ge blod tar cirka tio minuter. Minuter som kan rädda upp till tre människors liv.

– Läget är ganska allvarligt inför jul- och nyårshelgerna. Nya blodpåsar måste in för att vi ska klara oss inför de många "röda" dagar som kommer i slutet av december och i början på januari när utflödet brukar vara ungefär detsamma. Vi behöver cirka 450–500 blodpåsar i veckan i Östergötland för att bibehålla lagret, säger Enisa Deumic, ordförande för GeBlod.

Sjukvården i Sverige behöver en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. En jämn ström av blod från landets blodgivare är att önska, eftersom blodet bara kan lagras i sex veckor. Ge blod berättar att en enskild händelse, till exempel en operation där det uppstår omfattande blödning eller en olycka, snabbt kan påverka det aktuella blodlagret.

– En stort blodlager ger förstås trygghet. Men gensvaret när vi går ut och berättar om situationen brukar vara mycket bra. Blodgivarna är medvetna om situationen. Läget i år är lite speciellt med "röda" dagar mitt i veckan, eftersom vi då behöver fylla på blodlagret innan människor går på längre ledigheter och tar ut välförtjänt semester, utvecklar Enisa Deumic.

I ett Sverigeperspektiv behövs det den här månaden cirka 21 000 blodgivare före jul. Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer samt till för tidigt födda barn.

– Vi har öppet ända fram till 23 december och därefter alla dagar som inte är "röda", säger Enisa Deumic.

Blodbussen stod under tisdagen parkerad utanför Vrinnevisjukhuset. Trycket var högt efter lunch.

– Vi brukar hinna med 25–30 blodgivare på en dag. Från att nålen sitter på plats så tar det mellan sex och tio minuter att lämna blod, förklarar sjuksköterskan Rebecka Ritcher och lotsar vant in nya blodgivare på britsarna. 

Anders Ohlsson, 53, Norrköping har lämnat blod sedan tidigt 1990-tal.

– Det känns som att man gör en bra insats. Jag kommer hit så fort jag blir kallad och känner inget obehag efter att ha lämnat blod. Nålarna är jättetunna och fina. Det känns faktiskt mer när nålen tas ut,  säger Anders liggandes på britsen.

Karin Backteman, enhetschef GeBlod, berättar att verksamheten behöver ha in ungefär 20 000 blodpåsar på årsbasis.

– I princip allt går åt. Statistiken är värdefull, vi vill inte tappa mer blod än vad som beräknas gå åt, säger hon. 

Blod är färskvara och håller som längst sex veckor.
Blod är färskvara och håller som längst sex veckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!