Därför hördes inte "Hesa Fredrik" – den här gången heller

Liksom i vintras hördes inte VMA-testet på flera håll i Östergötland under måndagen. Larmsignalen, även kallad Hesa Fredrik, skulle ha ljudit klockan 15.

MSB äger systemet för utomhusvarningen men kommunerna, alternativt räddningstjänsten, sköter om drift och underhåll samt ansvarar för utplaceringen av ljudsändare.

MSB äger systemet för utomhusvarningen men kommunerna, alternativt räddningstjänsten, sköter om drift och underhåll samt ansvarar för utplaceringen av ljudsändare.

Foto: Christine Olsson / TT

Östergötland2024-06-03 20:22

Utomhusvarningssystemet provas fyra gånger om året. Det sker alltid första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, klockan 15.00.

På måndagen gjorde dock läsare i såväl Linköpings- och Norrköpingsområdet redaktionen uppmärksam på att signalen inte hade hörts som vanligt.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bekräftade på eftermiddagen att det i området är något fel med varningssignalen som är kopplad till VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Liknande problem uppstod vid motsvarande VMA-test i början av december.

– Vi trodde att vi hade hittat felet, men det verkar som att vi fortfarande dras med det, säger Håkan Marcusson, systemarkitekt på MSB.

undefined
Håkan Marcusson är systemarkitekt på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Enligt honom går något snett vid utsändningen av signalen, som kan göras både via brandstationer och SOS Alarm. Det är via det sistnämnda som det nu strular vilket gör att signalen inte hörs i hela området.

– Drar man direkt från brandstationen så funkar det som det ska. Men när reservvägen, SOS Alarm, drar kvartalsprovet fallerar det, säger Håkan Marcusson.

Exakt vad det är som fallerar var på måndagseftermiddagen ännu oklart. Felsökning pågick då alltjämt.

Systemet kan bara testas skarpt och några extra test görs aldrig. Om felsökningen lyckas får vi alltså svar på först när det är dags för nästa test, i september.

– Men skulle det vara så att det behöver användas skarpt och det dras som det ska från brandstationerna så fungerar det, försäkrar Håkan Marcusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!