Dålig skyltning ledde till olycka

Solen strålar och kurviga vårvägar lockar fram motorcyklarna från vinteridet. Men det gäller att se upp så att du inte får grus under maskineriet.

Vägren. Tack vare den låga farten blev skadorna begränsade till motorcykel och skinnställ.

Vägren. Tack vare den låga farten blev skadorna begränsade till motorcykel och skinnställ.

Foto: Marcus Elofsson

Östergötland2017-05-07 10:00

Grus kan vara himmel eller helvete. Med rätt hoj tar grusvägar dig till till avlägsna platser och oanade äventyr. Men på asfalterade vägar bakom en skymd kurva tar dig gruset rakt ner i diket. Det fick Marcus Elofsson från Mantorp erfara.

– Jag kunde verkligen inte göra någonting! För vad ska man göra när det helt plötsligt byter underlag?

Efter ett vägarbete mellan Boxholm och Malexander i juli förra året hade Trafikverkets entreprenör varken satt upp varningsskyltar eller städat bort gruset efter sig. Med tips från Sveriges motorcyklister skickade Marcus in ett ersättningskrav till Trafikverket.

– Det var många som inte trodde att jag skulle kunna få någon ersättning. Så det blev en extra sporre att driva det här ärendet, berättar Marcus.

Egentligen vågade han själv inte riktigt hoppas på att få ut ersättning.

– Jag hade inte så höga förhoppningar om att få ut något. Men samtidigt hade jag ju inte krav på tjugo trettio tusen, utan hoppades på att kunna täcka självrisken. Och det var ungefär vad jag fick också.

Kalle Söderberg är verksjurist på Trafikverket och är den som hanterat Marcus ärende. I ett mail skriver han att det var just den bristande skyltningen som gjorde att Marcus fick ersättning.

"Skadelidande fick ersättning med anledning av att det enligt Trafikverkets bedömning i detta fall fanns en trafikfarlig brist på sträckan som borde ha åtgärdats eller varnats för."

Marcus råkade ut för sin olycka mitt under MC-säsongen. Men just nu, på våren, är det vanligt att det ligger kvar grus på vägarna efter halkbekämpning och det finns extra anledning att vara försiktig. Men även under de omständigheterna finns möjlighet att få ut ersättning.

"Samma lag gäller oavsett om skadan uppstått vid ett vägarbete eller om skadan orsakats av kvarliggande grus från halkbekämpning. Det är alltid omständigheterna i det enskilda fallet som avgör om ersättning kommer att betalas ut." Skriver Kalle Söderberg.

Marcus klarade sig ändå lindrigt undan olyckan. Med en mötande bilist eller ett vajerräcke istället för en gräsklädd dikesren hade olyckan kunnat få ett helt annat slut.

– Till en början var det bara hojen och skinnstället som fick stryk. Sedan kände jag av axeln också, men det var inget som syntes på röntgen. Så det gick ändå rätt bra.

Har man råkat ut för en skada på allmän statlig väg kan man göra en skadeanmälan på Trafikverket.se. Varje ärende utreds för sig och möjligheten att få ersättning beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Hur bedömningen utfaller i det enskilda fallet går inte att avgöra på förhand. Skadeståndsanspråken prövas enligt skadeståndslagen, vilket innebär att Trafikverket kan betala skadestånd bara när det är visat att vi eller vår entreprenör har orsakat skadan genom vårdslöshet.

Kalle Söderberg, verksjurist på Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!