Då drar höstens vaccinationskampanj igång

Den 15 oktober påbörjar Region Östergötland kostnadsfri vaccination mot influensa och covid-19 för personer i riskgrupper.

Alla östgötar över 65 år rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19.

Alla östgötar över 65 år rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Östergötland2024-10-01 12:03

Under kommande dagar får personer i Östergötland som tillhör någon riskgrupp för influensa och covid-19 ett brev från Region Östergötland med erbjudande om kostnadsfri vaccination. Redan nu kan dessa grupper boka tid för sin vaccination och se drop in-tider på 1177.se. 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination mot influensa och covid-19 för personer som är 65 år och äldre, samt till personer mellan 18 till 64 år som tillhör en medicinsk riskgrupp för influensa och covid-19. Även gravida kvinnor rekommenderas vaccin – men de får inget brev men kan boka tid.  

­– För den som tillhör riskgrupp är det viktigt att fylla på sitt skydd nu inför covid-19- och influensasäsongen. Det går bra att vaccinera sig med båda vaccinerna samtidigt eller vid olika tillfällen, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland, i en kommentar. 

Personer som är mellan 18 och 64 år och inte tillhör en riskgrupp kan vaccinera sig från och med 11 november – men måste då själva betala för vaccinationen.

Vaccinationsenheterna i Motala, Norrköping och Linköping etablerades våren 2021 och kommer att läggas ned vid årsskiftet till följd av de besparingar som regionen genomför. 

Vaccinationsverksamhet i Region Östergötland kommer att fortsätta – men i andra former.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!