Byggarbetsplatser hårt drabbade av inbrott

Under måndagsmorgonen har flera stölder i Östergötland anmälts till polisen. Tre byggarbetsplatser har blivit av med saker för hundratusentals kronor. "Vi har haft misstankar om att det är olika typer av ligor från utlandet", säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

 Polisens presstalesperson Björn Öberg.

Polisens presstalesperson Björn Öberg.

Foto: Polisen/ Lars Hedelin

Östergötland2019-09-30 10:32

Klockan 06 kontaktades polisen om inbrott på ett bygge i Lundby-området i Mjölby. Genom att krossa en ruta och forcera ett galler till en barack lyckades någon stjäla verktyg och datorer till ett uppskattat värde mellan 250-400 000 kronor. Drygt en timme senare fick polisen samtal om ett inbrott på en byggarbetsplats i området Sylten i Norrköping. Där hade någon eller några brutit upp en dörr till en verkstad och gjort inbrott i bilar. Elektronik och verktyg till ett värde av uppskattningsvis 200-250 000 kronor stals. Polisen har genomfört en brottsplatsundersökning och tagit uppgifter för en anmälan om stöld genom inbrott. Klockan 07:53 kontaktades polisen ytterligare en gång om ett inbrott, denna gång i Motala. Där har någon stulit en lastmaskin till ett okänt värde vid området Stenavadet i Motala. 

Kan det finnas något samband mellan brotten? 

– Nu var det ju på olika platser, i Norrköping, Motala och Mjölby, men det behöver vi undersöka. Det är inget vi kan fastslå i nuläget, säger polisens presstalesperson Björn Öberg. 

Han säger att fler byggarbetsplatser har drabbats av stölder under de senaste veckorna. 

– Om man ser längre tillbaka har vi haft misstankar om att det är olika typer av ligor från utlandet som gör sådant här. De kommer till Sverige, stjäl från byggen och sedan lämnar de landet. Sen vet vi i nuläget inte om det är så i det här fallet.

Visste de vad de var ute efter, verkar de ha varit på platserna innan? 

– Det har jag inget svar på, det är svårt att säga, säger Björn Öberg. 

Exakt när brotten har begåtts är svårt att fastställa. 

– Det är inte ovanligt att vi får in anmälningar under måndag morgon, eftersom det är först då de märker om det varit inbrott. Under helgen har de ju oftast ingen verksamhet igång på byggarbetsplatserna.

Under måndagsmorgonen drabbades också en frisörsalong i centrala Norrköping av inbrott. Rutan till dörren slogs sönder och någon fick med sig utrustning till ett värde av 4000-7000 kronor. Det hände någon gång efter söndag klockan 16, och polisen är intresserade av tips från samtliga tillfällen. 

– Vi är intresserade av allmänhetens iakttagelser om någon kan ha sett någonting, men det är ju svårt när vi inte har de exakta tidpunkterna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!