Så här dags på året presenteras årligen en barometer över hur landets lantbrukare upplever sin situation och hur de prognostiserar året de just gått in i.
Undersökningen görs i januari och därför värt att påpeka att det skedde innan Rysslands pågående invasion av Ukraina.
Men redan innan dess var oron stor i branschen. Bara en tredjedel av alla som svarat på undersökningen upplevde en god eller mycket god lönsamhet.
I fjol var den siffran 50 procent.
De grenar som går bäst finns inom växtodlingen och mjölkföretagen vars avräkningspris legat på höga nivåer under 2021 och fortsätter att göra så.
Däremot är det betydligt tuffare för grisföretagarna som pressas hårt av ett överutbud på griskött i EU. Dessutom, säger undersökningen, äts intäkterna nu upp av kraftigt stigande och oförutsägbara kostnader.
Olov Wågbrant är mjölkbonde vid Skeppsås mellan Fornåsa och Skänninge. Han tog emot när Ludvig&Co, som står bakom undersökningen, presenterade resultatet tillsammans med företrädare för Vadstena Sparbank.
Och hans oro är tydlig, trots för dagen bra priser på mjölken.
– Priserna och tillgången på spannmål är det som är mest oroande för oss. Visst, jag kan sätta korna på bara gräs och de överlever, men för att maximera produktionen och få lönsamhet i det vi håller på med måste vi ha rätt foder.
Mycket av spannmålet importeras från både Ukraina och Ryssland, därav den stora risken för en kommande brist i Sverige. Olov Wågbrant tror också att det finns en stor risk att priserna på matvaror skjuter i höjden framöver.
– Man har nog inte riktigt sett det än, men på ett sätt är det ett måste att ta ut högre priser till konsument när våra kostnader ökar så dramatiskt.
När det gäller mjölken befarar han att det kan bli en bristvara, om osäkerheten i världen fortsätter.
– Absolut. Det finns inga lager av mjölk nånstans och rapporterna om förväntad produktion framöver pekar mot att det kommer bli en brist av mjölk, vilket i sin tur leder till högre priser.
I undersökningen ses också tydligt att investeringsviljan förväntas bli låg under året. Men Olov Wågbrant är idag glad för en satsning han gjorde för några år sen.
– Vi satsade på solceller, en investering som då kanske inte var så lönsam när elpriserna var låga. Men nu har det varit riktigt bra, en solig dag är vi faktiskt självförsörjande på el.