Bottenbetyg till väntetiderna inom cancervården i länet

Väntetiderna för cancerpatienter i Östergötland har inte kortats trots att standardiserade vårdförlopp ska gälla i hela landet. Nu får Region Östergötland kritik från regionens egna revisorer.

Standardiserade vårdförlopp har inte kortat väntetiderna i för cancerpatienter i Östergötland, konstateras i en färsk revisionsrapport.

Standardiserade vårdförlopp har inte kortat väntetiderna i för cancerpatienter i Östergötland, konstateras i en färsk revisionsrapport.

Foto: Christine Olsson / TT

Östergötland2021-06-18 06:00

Östergötland har i flera år varit en av de regioner med de längsta väntetiderna inom cancervården. En ny granskning som gjorts av regionens revisorer visar att trenden fortsätter. 

– Det allvarligaste är det totala, att Östergötland ligger väldigt dåligt till vad gäller cancervården, säger Anders Senestad (M), ordförande för revisionen i Region Östergötland. Tittar man på siffrorna över riket så ligger Östergötland väldigt illa till.

Standardiserade vårdförlopp beskriver vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom en viss cancerdiagnos. Det är ett nationellt system som infördes 2015 för att korta ledtiderna, alltså tiden från diagnos till första behandling. Det nationella målet fram till 2020 var att 80 procent av patienterna ska starta behandling inom de maximala tidsgränserna som gäller enligt de standardiserade vårdförloppen. 

Vid revisionen av cancervården i Östergötland har revisorerna särskilt fokuserat på väntetiderna för patienter med bröstcancer, prostatacancer samt tjock- och ändtarmscancer. Granskningen baseras på resultat mellan åren 2017 och 2020. Resultatet visar att Region Östergötland inte uppnår målet att ge 80 procent av cancerpatienterna vård i "rätt tid" och visar att regionen ligger under rikssnittet för samtliga cancerdiagnoser som har standardiserade vårdtider.

Inom bröstcancer exempelvis fick 37 procent av patienterna i Östergötland vård i rätt tid under 2020. Det är en förbättring jämfört med 2019 (23 procent) men är på samma nivå som 2017 (36 procent). Förbättringen för 2020 antas bero på att färre sökte vård under pandemin och att viss screening stoppades under första vågen.

Motsvarande siffror för prostatacancer var 35 procent under 2020 vilket är en försämring jämfört med 2019 (39 procent) men en marginell förbättring från 2017 (33 procent). För tjocktarms- och ändtarmscancer fick 47 procent vård i rätt tid, vilket kan jämföras med 2019 (29 procent) samt 2017 (37 procent). 

undefined
Anders Senestad (M), ordförande för revisionen inom Region Östergötland.

Regionens delårsrapport för första kvartalet 2021 visar inte på någon förbättring och särskilt inte inom cancervården, enligt Anders Senestad:

– Det har inte synts nämnvärt att man just har prioriterat cancervården under pandemin om man tittar på totalen. Och de samordnade vårdprocesserna har inte lett till någon förbättring för patienterna vad vi har sett. Det här är något man måste arbeta med.

Anders Senestad uppger att det förmodligen finns ett stort mörkertal just för att färre har sökt vård under pandemin.

Vid revisionen av den östgötska cancervården har företrädare för cancervården intervjuats. Flera framför att målen för ledtiderna är svåra att uppnå. 

"Ledtiderna baseras på minsta möjliga tid för förloppen, vilket sällan uppnås i praktiken. Flera intervjuade hänvisar till detta mål som ett “drömscenario”, skriver revisorerna.

Revisorerna flaggar för att det statistiska underlagen kan vara osäkra på grund av otillräcklig registrering till de nationella kvalitetsregistren.

Färsk statistik från regionala cancercentrum i samverkan visar att ingen region klarar att ge 80 procent av patienterna behandling inom angiven ledtid (sett till genomsnittet för samtliga cancerdiagnoser) under 2020. Genomsnittet för hela riket visar att 51 procent av patienterna får sin behandling i rätt tid, med en spridning i regionerna från 40– 67 procent för 2020.

Revisionen i korthet

Väntetiderna för behandling av tre cancerdiagnoser har granskats; bröstcancer, prostatacancer och tjock- och ändtarmscancer. Målet är att 80 procent ska få vård i viss tid som gäller nationellt.

Regionen uppnår inte målet under 2017– 2020 och ligger under rikssnittet för samtliga cancerdiagnoser. Östergötland hamnar även i botten inom den sydöstra sjukvårdsregionen där Kalmar och Jönköping ingår.

Standardiserade vårdförlopp har inte kortat väntetiderna i Östergötland.

Revisionen har gjorts av PWC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!