De senaste veckorna har flera BMW-stölder skett i Linköping, Norrköping och Motala. Inbrotten har oftast gått fort och skett i "sjok" där flera bilar på samma gata drabbats inom loppet av några minuter. Gärningsmännen har krossat en ruta och tagit ratten – ibland även instrumentpanel och gps – innan de lämnat fordonet efter ungefär 30 sekunder.
– Det ska handla om femsiffriga belopp och de säljs ofta utomlands. Förmodligen är det också så att man identifierat att det går väldigt fort att få bort ratten. Det är ett enkelt brott på det sättet, har polisens presstalesperson Erik Terneborn tidigare sagt.
BMW själva känner igen inbrotten, och samarbetar med polis och larmtjänst – en branschgemensam organisation med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet.
– Vi tar det här på största allvar och det är givetvis beklagligt eftersom det drabbar våra kunder. Vi har fått information av polisen om att det rör sig om organiserade stöldligor där godset med största sannolikhet förs ut ur Sverige, säger Peter Maier, informationsansvarig på BMW.
Han menar att BMW gör allt de kan för att öka säkerheten i bilarna. Sedan 2016 är det standard med inbrottslarm i alla modeller, och som en extratjänst kan kunderna köpa till DNA-märkning hos sin återförsäljare.
– Det gör att om din ratt stjäls och polisen hittar ett gäng rattar kan man spåra den till din bil. Det har visat sig hjälpa polisen i bevisbördan också, säger Peter Maier.
I nyare modeller från 2017 är bilarna "chassinummerstyrda". Det innebär att om navigationsenheten stjäls går det inte att sätta in den i en annan bil, eftersom enheten är kopplad till bilens chassinummer.
– Det här utvecklar vi successivt. Det är ett generationsskifte just nu.
Varför är just era bilar eftertraktade?
– Hela bilbranschen är ju drabbad. Men vi är ett premiumvarumärke som är attraktivt på många marknader. Det finns ett ha-begär.
Hur lätt är det att stjäla en ratt?
– Det har jag svårt att uttala mig om, jag vet inte exakt hur tillvägagångsättet går till. Men våra rattar är snygga och är avancerade.
Peter Maier framhäver att de upprepade inbrotten även är ett ämne för politikerna.
– Det är en politisk fråga. Tullen måste få mer befogenheter. Det är jätteviktigt att de får resurser att kontrollera utgående gods. Om gärningsmännen vet att de inte kontrolleras är det fritt fram.