Blodbrist i länet – fler givare sökes

Just nu råder det blodbrist i Östergötland och fler aktiva blodgivare söks.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Karin Hertz

Östergötland2019-10-24 15:30

I dagsläget är det stor brist i Östergötlands blodlager. Både för A+ och 0- saknas det påsar.

– Det handlar om att vi haft en åtgång på just de blodgrupperna. Vi jobbar även hårt med att fylla på våra lager inför julhelgen, eftersom vi då inte kommer ha öppet lika mycket och vi vet att en del av våra blodgivare är bortresta, säger Enisa Deumic, kommunikatör för Ge blod i Östergötland.

Ofta kan det råda blodbrist under sommaren. Då är, precis som över julhelgen, många bortresta och det finns ledigheter som påverkar. 

– Men det kan även, precis som nu, vara så att det blir brist under årets övriga månader. Det kan dels vara så att det går förkylningar eller någon influensa så att många inte kan ge blod. Eller så kan en eller flera patienter ha behövt lite extra blod och då sinar lagret, säger Enisa Deumic.

Det går heller inte att ha för många påsar. Blod är en färskvara och kan sparas i sex veckor. Då är det viktigt för vården att veta att det hela tiden finns blod som kommer in.

– Visst kan man bli sjuk, vara på resa eller hamna i karens av andra orsaker, men det är viktigt att vi har en aktiv blodgivarkår. I Östergötland har vi ungefär 11 000 blodgivare som ger blod minst en gång per år, men vi ser gärna att det blir fler, säger Enisa Deumic.

Skulle något akut inträffa och lagret för en specifik blodgrupp tar slut så finns det ett samarbete mellan regionerna. Men enligt Enisa Deumic är det att föredra att regionerna själva klarar sin blodförsörjning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!