16-årig flicka uppmanade vänner att begå självmord – kan nu dömas

Den 16-åriga flickan uppmanade två av sina kompisar att ta sina liv, vilket ledde till att båda mådde mycket dåligt och bland annat skar sig själva. Nu åtalas flickan enligt den relativt nya lagstiftningen om uppmaning till självmord.

De två tonårsflickorna fick ta emot flera uppmaningar till att ta sina liv. Nu åtalas deras kompis. Bilden är arrangerad.

De två tonårsflickorna fick ta emot flera uppmaningar till att ta sina liv. Nu åtalas deras kompis. Bilden är arrangerad.

Foto: Erik Flaaris Johansen/TT

Östergötland2025-02-24 05:00

De tre inblandade bodde alla på ett HVB-hem i den östra delen av Östergötland när det hela hände under förra året. Flickorna hade periodvis varit vänner, men stundtals också ovänner. Under såna stunder skickade den 16-åriga flickan ett flertal textmeddelanden till de andra.

En av flickorna, som var 17 år, fick bland annat ta emot olika grova förolämpningar, men också meddelanden om att "inte konstigt att din mamma inte vill ha dig", "snälla gå och dö, ingen bryr sig om dig" och "gör alla en tjänst o gå o skär dig så du blöder ihjäl".

Den andra flickan, som var 15 år, fick höra att hon behövde dö för att andra "ska må bra o ha de bra". Hon uppmanades därför att "gå o skär sönder dina armar gå o häng dig gå o fkn ta livet av dig framför din familjs ögon".

Båda de utsatta flickorna har i förhör med polisen berättat att de har mått dåligt av meddelandena och säger att de har försökt döva smärtan genom självskadebeteende och då skurit sig själva i armarna.

– Jag har inte känt mig trygg överhuvud taget på boendet när jag fått dessa meddelanden. Jag har mått otroligt dåligt, säger den 17-åriga flickan i förhör.

Nu åtalas den utpekade flickan, som inte bor kvar på boendet, för två fall av uppmaning till självmord. Det är en relativt ny lag, som infördes 2021 och kan ge fängelse i upp till två år.

Hon åtalas också för olaga hot och ofredande mot 17-åringen, då hon bland annat skrivit "ska jag slå sönder ditt feta nylle eller".

Den misstänkta flickan har erkänt att hon skickat de aktuella meddelandena, men nekar samtidigt till brott.

I förhör har hon lämnat flera olika förklaringar till det som har hänt. Ibland har hon sagt att allt har varit en del av en hård men "skämtsam" jargong mellan dem – och även skrattat rakt ut åt sina egna formuleringar.

– Jag tycker att det är kul, säger hon när förhörsledaren undrar varför.

Andra gångar har hon medgett att hennes syfte hela tiden var att de andra flickorna skulle bli ledsna och "ta åt sig". Någon gång går hon också ännu längre i sina medgivanden.

Förhörsledaren: Ville du att hon skulle ta sitt liv?

– Ja.

Okej. Och varför ville du det?

– För att jag ville inte att hon skulle leva, säger flickan.

Om du mår dåligt

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Självmordslinjen

Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa eller chatta. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd.

Telefon: 901 01

Hjälplinjen

Samtalet är kostnadsfritt. Hit kan både de som mår dåligt och anhöriga ringa. Det går bra att vara anonym. Stödlinjen öppnade 12 december 2024 och bemannas av legitimerade psykologer, sjuksköterskor och kuratorer. Linjen är öppen dygnet runt alla dagar i veckan och samtalet är kostnadsfritt.

Telefon: 90 390

Jourhavande medmänniska

Få stöd på natten och prata med någon om dina upplevelser, tankar och känslor. Du kan även chatta.

Telefon: 08-702 16 80

Bris för barn

Du som är under 18 år kan ringa, sms:a eller chatta med en kurator på Bris, barnens rätt i samhället. Du kan även mejla och få ett svar. De som svarar är utbildade kuratorer som är vana vid att prata om känslor, tankar och hur en har det. Där finns även live-chattar, där du kan prata med andra.

Telefonnummer 116 111 

Föräldralinjen

Föräldralinjen är till för föräldrar och andra vuxna som är oroliga för barn eller ungdomar i sin närhet. Föräldralinjen drivs av föreningen Mind och de som svarar är utbildade psykologer eller socionomer.

Telefon: 020-85 20 00

Anhöriglinjen

Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Du kan även mejla.

Telefon: 0200-23 95 00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!