Vårdkostnaden för perioden beräknas uppgå till mer än 9 miljarder kronor, enligt färsk statistik från Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA.
I Östergötlands län var antalet skadade per invånare högst i landet i början av den undersökta perioden. Sedan har läget förbättrats avsevärt och Östergötlands län tillhör nu de medelsvårt drabbade länen.
Det klart mest skadedrabbade länet har under de senaste åren varit Gotland. De
minst drabbade under nästan hela perioden har varit Blekinge och Stockholms län,
båda med klart lägre antal svårt skadade per invånare än övriga län under de
senaste åren. Jämfört med Stockholm har de två andra storstadslänen, Västra
Götaland och Skåne, särskilt de senaste åren haft betydligt fler skadade per
invånare.
Det är betydligt fler som skadas så svårt i trafiken att de blir inlagda på sjukhus än vad som framgår av den officiella statistiken, vilken baseras på polisrapporterade olyckor.
- Den här statistiken beskriver de sjukvårdsresurser som tas i anspråk av skadade i vägtrafiken. Därmed är den ett viktigt komplement till den officiella statistiken, säger SIKAS:s statistikchef Maria Melkersson i ett pressmeddelande. Den sammanlagda vårdtiden för de trafikskadade var nära 62 000 vårddygn år 2006. Den totala vårdkostnaden beräknas vara omkring 800 miljoner kronor, siffror som baseras på att vårdkostnaden för en trafikskadad är ungefär 13 000 kronor per dygn. För perioden 1998-2006 beräknas vårdkostnaden för trafikskadade uppgå till mer än 9 miljarder kronor. De flesta av dem var män i personbilar, en kategori som minskat de senare åren, medan andelen som kört motorcykel eller moped ökat kraftigt och var 2006 för första gången fler än män som skadats i personbilar. De flesta skadade kvinnorna hade kört personbil eller cykel, men även där har antalet skadade motorcyklister och mopedister ökat markant. Den mest skadedrabbade gruppen är ungdomar i åldern 15-17 år och inom den kategorin har antalet skadade som kört motorcykel eller moped ökat under hela perioden.