Det våras för revykungen

En revykung fyller 60. Men det är inte bara Peter Flack som jubilerar. Hjalmar från Viby firar 30 år på scenen.

Peter Flack, Närkes egen revymakare.Foto: Scanpix

Peter Flack, Närkes egen revymakare.Foto: Scanpix

Foto:

ÖREBRO2006-10-14 04:00
Hjalmar från Viby är den förmodligen mest seglivade figuren i svensk revyhistoria. Den brunklädde gubben som på gnälligaste närkingska drar fräckisar och berättar historier om sitt och hustrun Hildas liv.
I 30 år har revymakaren Peter Flack gestaltat Hjalmar. Numera reser busslaster av svenskar - och en och annan norrman och finländare - till Örebro för att skratta åt Hjalmar-revyerna på Nöjeskrogen, som är Peters egna lokaler.
För att fira jubileet ges också en bok ut om den populäre närkingen.
- Den ska heta Da Viby-koden och jag räknar med att den ska bli en miljonsäljare bara på titeln.

Slitstark karaktär
Framgången bakom figuren förklarar han med att Hjalmar är rolig, men att han också kommenterar samtiden. Peter tycker själv att han har tur som har lyckats hitta en så slitstark karaktär att gömma sig bakom för att uttrycka sina synpunkter om vad som sker i samhället och i politiken.
- Jag skulle inte tycka att det vore så kul att göra Hjalmar om jag bara skulle sitta på scenen och berätta fräckisar.
För att hålla revyn uppdaterad skriver Peter Flack ständigt om numren så att de speglar det som rapporteras i medierna. Inför höstens omgång av Det våras för Hjalmar diskuteras senaste tidens händelser flitigt.
En annan sak som Hjalmar gärna tar upp i sina monologer är motsättningarna mellan 08:or och landsortsbor. Det är ett ämne som även Peter Flack har en del åsikter om. Han talar om en storstadsfixering som växt sig så stark att ingenting som sker utanför Stockholm räknas.

"Inte klokt"
När privatteatrarnas pris Guldmasken delades ut i Stockholm i mars uteslöts exempelvis Hjalmarrevyn ur tävlingen, eftersom prisjuryn inte hade lyckats ta sig till Örebro för att se föreställningen.
- Det är ju många som tycker att "ja, jo, han gör väl revy, Flack, men är det på riktigt? Så roliga är de väl inte i Örebro", säger han.
- Det där måste man vända på, det är ju inte klokt egentligen. Jag tror att den stora talangen i Sverige egentligen finns i landsorten.
Nu ser han publiken åldras i takt med sig själv, en stor del av revybesökarna är medelålders och äldre. Men Peter har förståelse för att den unga publiken uteblir.

Allvarskorn i botten
- Ungdomar i dag har ju andra förebilder. Humor, ironi och satir har ju förändrats och bör förändras, och unga artister ska prova sina egna vägar och idéer.
Peter Flack talar gärna om vikten av några allvarskorn i botten för att humorn ska nå upp till de höga höjderna. På sin femtioårsdag ordnade han en konsert med alla sina "kändisvänner". Intäkterna gick till en fond för att stödja och muntra upp familjer med hjärt- och lungsjuka barn.
- Marie och jag har själva har gått igenom lite av den ångesten med vår 13-åriga dotter Amanda som är hjärtsjuk. Det är jobbigt, inte bara för det barn som är sjukt utan också för alla runt omkring.
Utöver Amanda finns också vuxne sonen Paul och 13-åriga Simon i familjen Flack.
Den här födelsedagen vet Peter inte vad han ska vänta sig. Men firandet får ske med förskjutning. På bemärkelsedagen har han inte mindre än två föreställningar inbokade.
Vem: Peter Flack
Vad: Fyller 60 år i dag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om