Sista kvällen med mc-gänget vid caféet

I går gick en epok i graven. Sedan 1985 har Håkan Helgesson på Norsholms slusscafé bryggt kaffe till motorfolk.

Sista torsdagen i Norsholm. Motorcyklisterna kom för att tacka av Håkan Helgesson på Slusscaféet i går kväll.

Sista torsdagen i Norsholm. Motorcyklisterna kom för att tacka av Håkan Helgesson på Slusscaféet i går kväll.

Foto:

Norsholm2007-09-28 04:00
Det var kallt och ruggigt under sommarens sista mc-träff på slusscaféet. Motorcyklarna stod uppställda på grusplanen utanför medan deras ägare fikade eller tog en korv. Precis som de gjort de senaste decennierna.
- De säger att jag har satt Norsholm på kartan, till och med i Göteborg pratar motorcyklisterna om mitt café, säger arrendatorn Håkan Helgesson med stolthet.

"Sorgligt och onödigt"
Han har serverat kaffe med utsikt. Man har kunnat titta på tåg, båtar, motorcyklar eller fina bilar. Motorcyklisterna har haft Norsholms slusscafé på sitt veckoschema; måndagar Rejmyre, tisdagar Mem, onsdagar Vadstena eller Nyköping, torsdagar Norsholm och lördagar Åby. Fyra timmar i veckan har de underhållit eller plågat de kringboende med motorljud.
- Det känns både sorgligt och onödigt, säger Yamaha-åkande Hasse Söderberg från Svärtinge.
Det är inget cruisingväder. Kallt, ruggigt och tidigt mörkt.
- Snopet många motorcyklar här i kväll, säger Sigge Hermansson.
Hans svarta Yamaha har skräddarsydd bönpall, kromade delar och många nitar.
På andra sidan står flera glänsande Corvetter.
- Det känns lite tomt att inte veta var vi ska vara nästa år, säger Stefan Hansson från Club Corvette Sweden.
- Vi vill ju ha knuttarna omkring oss fast vi fortsätter nog vara här ändå. Vi får väl ordna med eget fika, resonerar Christian Borin.
Men nu ska dyrgriparna in för vintern.
Uppe vid caféet har det blivit tomt och ödsligt. Motorcyklisterna är som bortblåsta och kvinnorna som stått för servicen utomhus plockar ihop flaskor och muggar. Anita Andersson har varit med sedan starten för 22 år sedan.
- Bara det här med tågen är ju unikt... att tågen går så nära att man vant sig att stanna i en mening för att fortsätta prata när tåget åkt förbi, säger hon.
- Och när Jörgen F Lundell var här och spelade gjorde han likadant. Slutade spela och fortsatte efter, minns Susanne Nilsson.

Boka julbordsgäster
Arrendatorns stora familj dröjer sig kvar utanför caféet. Sju barn och många barnbarn, fru, föräldrar och före detta fru.
- Jag hoppas att något ska hända så att jag kan fortsätta med caféet, säger Håkan.
Ändå har hans flyttlass till Svenljunga kommun och Mårdaklev redan gått. På Klevs Gästgiveri planerar han och hustrun Angela julmarknad och har redan börjat boka in sina första julbordsgäster.
Hjälpredorna Anita Andersson och Susanne Nilsson tycker att de fått ett fritidsintresse mindre.
- Fast vem vet, vi kanske kläcker någon genomtänkt idé under vintern. Kanske kan vi driva något ideellt här i närheten.
För det är något som motorcyklister, Corvette-fantaster och personal är överens om. Norsholm ligger bra till för en dagsutflykt.
- Jag tror att HD-åkarna deppar lite för att den största Harley Davidson alltid varit 1 480 kubikaren, skämtar Hasse Söderberg.
- Jag tror att HD-åkarna deppar lite för att den största Harley Davidson alltid varit 1 480 kubikaren, skämtar Hasse Söderberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om