Kanalområdet kan bli hjärtat i Norsholm

Restauranger, saluhall, sjöbodar, teater, flytande bostäder med mera. Så kan det framtida kanalområdet i Norsholm komma att se ut.

Bille’s Café och båthamnen är i dag det enda som kan locka någon till kanalområdets norra sida. I övrigt finns bara en grusplan, gamla byggnader och snår.

Bille’s Café och båthamnen är i dag det enda som kan locka någon till kanalområdets norra sida. I övrigt finns bara en grusplan, gamla byggnader och snår.

Foto:

Norsholm2007-08-31 04:00
Det enda som nu kan locka ner någon till den norra sidan av Göta kanal är Kapten Bille?s Café & Vandrarhem och de båtplatser som finns. Resten är bara en stor grusplan, högt gräs, snår och mer eller mindre fallfärdiga byggnader. Hela Norsholm har vuxit upp på den södra sidan av kanalen.
Nu ser kommunens stadsplanerare ett kanalområde som blir lika livaktigt som det i Söderköping.

På idéplanet
I november förra året berättade NT hur samhället, i en fördjupad översiktsplan, är tänkt att utvecklas från en slumrande idyll med cirka 540 invånare till en ort med 9 000 invånare. Först krävs att Ostlänken byggs och att Norsholm får en pendeltågsstation.
Men för att få folk att vilja bo i Norsholm måste orten bli attraktivare och där kan kanalområdet bli motorn för hela samhället. Förhoppningen är också att förbipasserande på E 4 ska vilja stanna till.
Arbetet med att planera kanalområdet har bara börjat och det vi berättar om här är idéer på planenheten i kommunen. Ett första godkännande
i nämnden tas i oktober.
- Vi har i remissarbetet fått mycket stöd för våra tankar. De boende vill verkligen att det händer något vid kanalen.
Det säger stadsplanerare Jackie Leiby som tillsammans med kollegan Linda Palo och Ing-Marie Netzell vid mark- och exploateringsenheten svarar för arbetet.
De har presenterat två förslag för det framtida kanalområdet. Det som skiljer dem är främst om det skall vara bostäder även på den norra sidan. Längs kanalen tänker de sig verksamheter som försäljning i små sjöbodar, restaurang och kaféer. Kanske en utomhusbio. Infarten blir från korsningen Norsholmsvägen-Biskop Henriks väg, där ett torg bildar entré.
Nya bryggor och en utbyggd hamn ger plats för fler båtplatser längs kajen. Norsholms enrisrökeri erbjuds plats inom området.

Teater och saluhall i sågen
Norsholms såg kan bli en intressant del i området. Stadsantikvarie Ann-Charlotte Hertz har tittat på byggnaderna och har föreslagit att åtminstone en bevaras för framtiden. I en av de mittersta byggnaderna har det i sommar varit teater och det är något som Jackie Leiby och de två övriga också kan tänka sig. Det kan även finnas plats för en saluhall.
- Byggnaderna är viktiga för att bevara Norsholms historia, säger Ann-Charlotte Hertz.
Det samma gäller resterna av de järnvägsspår som finns. Även de är tänkta att tas fram på något vis. De minner om Norsholms historia som viktig knutpunkt för godstrafiken från slutet av 1800-talet och framåt.
För att göra planerna möjliga krävs två saker. Detaljplanen måste ändras från nuvarande industri och handel till att vara avsett för friluftsliv, kultur, hamn med mera. Dessutom måste strandskyddet upphävas.
- Det finns inget natur- eller djurliv att skydda, medan ett upphävande kan öka tillgängligheten, säger Ing-Marie Netzell.
Andra problem att lösa är buller från järnvägen och riksväg 215, besvärliga markförhållanden och översvämningsrisken.
- Blir det bostäder måste det till bullerskydd, konstaterar de två.

Risk för översvämning
Hela området ligger i riskzonen för översvämning sett ur en 100-årsperiod. Länsstyrelsen rekommenderar bara enklare byggnader. Det är där de flytande bostäderna kommer in. Enligt planen finns plats för ett 30-tal par- och radhus. Flytande bostäder finns redan i bland annat Stockholm och Kalmar.
I oktober ska idéerna upp i stadsplaneringsnämnden. Sedan väntar detaljplanearbete, remissförfarande och utställning innan ärendet är klart.
Jackie Leiby är optimist och tror att planen för den första delen av området kan ha antagits och vunnit laga kraft under nästa år.
En av byggnaderna vid Norsholms såg föreslås bevaras. Där kan bli både teater och saluhall enligt de idéer som presenteras.
En av byggnaderna vid Norsholms såg föreslås bevaras. Där kan bli både teater och saluhall enligt de idéer som presenteras.
Längs med kajen utvecklas ett turiststråk med torg med exempelvis försäljning i sjöbodar och utomhusbio. Gamla Norsholms såg rustas upp och kan ge utrymme för restauranger, saluhall, uthyrning av cyklar, kanoter med mera, olika kulturevenemang som teater och utställning.
Nya bryggor ger plats för fler båtplatser och längs hela kajen görs en promenadväg över väg 215 och fortsätter på södra kanalsidan.
Båtupplaget blir i stort sett kvar på samma plats.
Olika verksamheter förläggs längs Biskop Henriks väg och bildar en tydlig övergång från industriområde till turiststråk. Entrén till området blir från Biskop Henriks väg.
Uppe i nordöstra hörnet ges plats för Norsholms enrisrökeri.
Ett område för rekreation skapas i den östra delen, mot väg 215. Där blir det mycket grönska och plats för picknick, midsommarfirande, minigolf med mera.
I alternativ 1 b flyttas båtupplaget till den östra delen av området. Det anses ge bättre möjlighet att utveckla entrén till Norsholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om