Precis granne med slussen i Norsholm ligger det. Det lilla gula trähuset med den mysiga trädgården, som fångade paret Thunholms blickar för två år sedan. När ägaren lade ut huset till försäljning var Amanda och Markus inte sena att anmäla sitt intresse. Och det blev deras.
– Vi har länge drömt om att ha någon form av handelsträdgård med butik, men också att skapa en plats för omplacerade djur, som besökare kan komma och klappa på. Vi brinner verkligen för att ta hand om djur som inte haft det så bra, säger Amanda, som kommer bärande på ett litet omplacerat flasklamm när hon tar emot.
– Han ska snart få återförenas med sin mamma i en hage på andra sidan vägen, säger hon och pekar bort mot en igenväxt del av området.
– Vi frågade Kanalbolaget som äger marken om vi kunde få göra en fårhage där och de tyckte det var en jättebra idé. Väldigt miljövänligt. Just nu sover lammet mellan oss i sängen. Och jag kan säga att det inte är lätt att få lamm rumsrena, tillägger Markus med ett stort skratt.
Det ska visas visa sig att det fullständigt haglar av idéer hos paret Thunholm, som ska bli till verklighet i deras nybildade företag med namnet Slussträdgården.
Amanda, som Markus beskriver som "veganen från landet". Och så han själv, Stockholmkillen som bodde i en lägenhet vid Sergels torg. Nu bor de i ett sekelskifteshus 200 meter från Slussträdgården.
– Vilka kontraster vi är, men vi har båda alltid haft ett stort intresse för djur och natur. Och när jag träffade Amanda tvekade jag inte att flytta till Norsholm. Kompisarna trodde att jag fått en ålderskris och var övertygade om att jag skulle komma tillbaka inom ett år, skrattar Markus, som jobbade som marknadschef för flera större bolag. Idag arbetar han på konsultbasis vid sidan om den här drömsatsningen.
Amanda är utbildad psykolog, men när det här chansen kom upp ville hon inte missa den och tänker satsa helhjärtat.
Grundpelaren i deras verksamhet stavas återbruk. Det mesta som finns här i Slussträdgården har de hittat under "skänkes" i olika annonser. En spännande utmaning att dammsuga olika sajter i jakten på bra återvinningsprylar, menar de och visar runt.
Ett av fynden de fått till skänks är det gamla dasset och den slitna lekstugan som blivit hönshus, med tre invånare, av rasen Brahma.
– Hönsen var också i dåligt skick när de omplacerades, men nu mår de bra, säger Amanda och det råder det inget tvivel om.
Den frodiga tuppen låter sig höras där han spatserar runt bland de minst lika frodiga hönorna. Målet är att kunna ha ett 20-tal höns vartefter. Men kravet är att även de är i behov av nya ägare.
Inom kort flyttar också fyra omplaceringskaniner in i trädgården som numera består av en fin välklippt gräsmatta, som vetter ner mot kanalen. Men det har krävts en hel del insatser för att få ordning på den.
– Trädgården var helt igenväxt. Men tidigt i våras satte vi fart. Och här kommer vi att anlägga lite olika typer av land där vi kan odla. Vi vill sälja både egenodlade grönsaker och snittblommor som kunden själv får plocka, eller så kan man få köpa färdiga buketter. Vår plan är också att köpa in närodlade grönsaker som komplement och sälja, säger Amanda.
Men kreativiteten slutar inte här. När det lilla huset är färdigrenoverat kommer portarna slås upp till ett litet kafé. Även för hundar.
– Ja, det finns i Stockholm, Dogbakery, Bakverk även för hundar. Vi kommer att samarbeta med ett sådant företag och erbjuda sådana godsaker för hundar, säger Markus.
I bottenvåningen på huset vill Amanda också öppna en keramikverkstad. En ugn har redan införskaffats och några drejskivor.
– Jag skulle gärna vilja dra igång några kurser framöver, säger hon.
Markus, som även är musiker och låtskrivare, ser framför sig en liten scen i trädgården men inbjudna gäster. Som inbiten jägare planerar han också att hålla kurser för jägarexamen.
– Visst är det tryggare att vara anställd än att driva eget, men vi vill verkligen det här, säger han.
Amanda tillägger:
– Det känns kul om vi kan bidra så att Norsholm blommar upp, att vi kan hjälpa till att få igång bygden lite. Och den här platsen är fantastiskt. Att kunna slå sig ner i trädgården precis intill kanalen. Här vill vi verkligen att våra besökare ska trivas.