Vittnet Maria: "Blev väldigt rädd"

Norrköpingsbon Maria Nilsson blev vittne till den stora branden i Stora teaterns lokaler.

Maria Nilsson blev vittne till branden på teatern.

Maria Nilsson blev vittne till branden på teatern.

Foto: Privat

Norrköpings kommun2019-08-29 09:42

Maria Nilsson bor på Slottsgatan i Norrköping strax intill Stora teaterns lokaler. För henne började torsdagen på ett annorlunda sätt när hon vid 05-tiden vaknade av röklukt i bostaden. 

– Jag har fönster mot andra hållet så jag såg inte var det brann. Men när jag tittade ut var himlen tjock av rök. Jag hade haft ett litet ventilfönster på glänt och det luktade väldigt starkt i lägenheten, och det stack i ögonen, berättar hon på torsdagsförmiddagen.

Eftersom hon inte visste var branden hade utbrutit bestämde sig Maria för att ta sig ut från sin bostad. Väl nere på gatan möttes hon av flera brandbilar.

– Jag gick bort mot teatern där två brandbilar med lift arbetade, och just då såg man knappt att det brann från taket. Men jag stod där en stund och under tiden började det brinna rejält och slå lågor upp från taket. 

Går det att sätta ord på den känslan du fick när du såg lågorna?

– Jag blev väldigt rädd. Främst blev jag såklart orolig för att någon skulle komma till skada, men det kändes också jobbigt att det var just teatern som börjat brinna. Det är en så historisk byggnad och det kändes så sorgligt. Jag vet att jag tänkte: Kommer hela byggnaden brinna upp nu?

Under morgonen har Maria varit på plats vid branden ytterligare en gång. Vid det tillfället hade fler brandbilar och poliser anslutit till området.

– Man såg då att det fortfarande pyrde, och de knackade ner delar av taket. Men det var inte alls samma röklukt som tidigare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!