Vi har tidigare rapporterat om vågen av småbränder som drabbat bostadsområdet Rambodal. I helgen brann det först i en papperskorg och två timmar senare brann ett soprum. Polisen har uppfattningen att bränderna startats av ungdomar i yngre tonåren och uppmanar föräldrarna att hålla koll på sina barn. Polisen kommer även att öka sin närvaro i området.
I höstas fick fritidsgården i Rambodal dra ner sin verksamhet när personalstyrkan minskade med hälften. Fritidsgården har öppet varje dag mellan 10–17 och onsdagar till 21:30. Det finns ett önskemål om att fritidsgården får längre öppettider, för att kunna fånga upp ungdomarna som rör sig kvällstid i området.
– Vi har en idé om vilka ungdomar det kan vara som ligger bakom bränderna, det är yngre personer som delvis kan vara med i vår verksamhet ibland. Vi önskar att vi kunde ha öppet mer så vi kunde bjuda in ungdomarna till oss. Det här handlar ju om att de inte har något att göra, tror Lasse Zetterholm, fritidsgårdschef.
I dag är det 2,5 tjänst som arbetar på fritidsgården i Rambodal. Det räcker bara till att ha öppet en kväll i veckan.
– Det är ett kärvt ekonomiskt läge, men det behövs inte mycket pengar för att vi skulle kunna göra ganska mycket mer. Om vi hade en halv tjänst till skulle vi kunna ha öppet på fredagskvällar också.
På onsdagens möte i utbildningsnämnden ligger ett tjänstemannaförslag på bordet om att minska utbudet av fritidsgårdar. Tonårsverksamheten i Rambodal föreslås att avvecklas helt. Verksamheten för LSS och 10-12-åringar berörs inte.
– Jag har inte pratat med mina kollegor i kvartettengruppen än men jag kommer att föreslå att vi ska återremittera förslaget om Rambodal utifrån den senaste tidens händelser, säger Kicki Liljeblad (S) ordförande i utbildningsnämnden.
– Jag tänker att vi behöver fundera på var barnen som är på fritidsgårdarna kommer ifrån. De uppgifter som vi politiker fått till oss säger att ungdomarna kommer från andra delar av stan, då kanske man ska ha en fritidsgård där i stället.
Men hur ser du på öppettiderna på fritidsgården i Rambodal?
– Vi vet inte om fritidsgården är lösningen för att förhindra bränderna. Skolan och samhället kan inte göra allt, vi som bor i området behöver vara ute på kvällarna och föräldrar har också ett ansvar. Men just nu tycker jag att vi ska avvakta med att avveckla tonårsverksamheten på fritidsgården i Rambodal, säger Kicki Liljeblad.