Vad blir priset för de unika fynden?

Ett "loppisfynd" kan skapa rejält drag i budgivningen den 10 november. "Prislappen kan rusa iväg", säger Ridha Achoura.

En diamant för samlare av Kalle Anka. Ridha Achoura, vd för RA Auktionsverket, håller upp det allra första numret, som nådde svenska läsare i september 1948. Det kostade 60 öre då...

En diamant för samlare av Kalle Anka. Ridha Achoura, vd för RA Auktionsverket, håller upp det allra första numret, som nådde svenska läsare i september 1948. Det kostade 60 öre då...

Foto: Mats Willner

Norrköpings kommun2019-10-23 20:00

Vi hinner knappt sätta oss i lokalen på Malmgatan i Norrköping, när Ridha Achoura, vd för RA Auktionsverket, är på fötter igen med ett leende och en historia på gång. Företaget firar fyra år på lördag, när man öppnar visningen inför höstens stora kvalitetsauktion den 10 november.

– Titta här, säger Ridha och plockar i nästa andetag med varsam hand fram en serietidning ur en plastficka.

– En kund hade hittat den på ”loppis” och lämnade in den till oss för två veckor sedan. Han har varit här inne tidigare och lämnat in andra serietidningar, men inte i den här klassen… Den här är det finaste du kan äga om du är samlare. 

”Den här” är det första numret av Kalle Anka, som kom ut i september 1948 och kostade 60 öre.

I dag?

– Jag har läst på lite om tidigare auktioner om värdet för de allra första och äldsta Kalle Anka. Vi börjar runt 30 000–40 000 kronor, men det kan rusa iväg. Tidningen är i riktigt bra kondition. Det blir spännande.

Det har släppts över 3 000 nummer av den evigt populäre Kalle Anka från starten 1948. Det är sällan den allra första upplagan dyker upp, men när den väl gör det kan prislappen till och med få Joakim von Anka att bli nöjd. I januari förra året såldes ett exemplar vid en auktion i Växjö för 125 000 kronor till en samlare.

 Ett klassiskt ”loppisfynd?”

– Det kan man säga… Det är lika härligt varje gång det händer, säger Ridha.

På bordet ligger också en tryckplåt från med ett tal från Oscar Bernadotte (1859–1953), som han höll på nyårsafton 1939. Oscar Bernadotte var andre son till den svenske kungen Oscar II och drottning Sofia och yngre bror till Gustaf V. 

– En dam hittade tryckplåten vid en stubbe, när hon var ute och gick i Rydsskogen i Linköping. Det var 1961. Hon har haft den hemma hos sig hela tiden, men är lite nyfiken på om vi kan sälja den nu.

Värdet?

– Det är det här jag älskar mest med mitt jobb, när det dyker upp något helt oväntat med en spännande historia. Den är unik. Jag är nyfiken. Muséer och samlare kan vara intresserade. Vi låter det börja vid 4 000–5 000 kronor så får vi se, berättar Ridha.

Tryckplåten är ett av många föremål, som folk lämnat in till Auktionsverket.

– Vi bär på ett kulturarv, där allt kan ha ett värde. Folk har blivit mer och mer medvetna om det. Intresset för gamla föremål och auktioner bara växer och växer. Vi ska inte bara kasta saker utan att titta på dem först, säger Ridha Achoura.

Karta: Malmgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!