V och SD kritiska till tiggeriförslaget

Både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska till Socialdemokraternas förslag i tiggerifrågan. Men av helt olika orsaker.

Darko Mamkovic (SD) vill att tiggeri förbjuds i Sverige.

Darko Mamkovic (SD) vill att tiggeri förbjuds i Sverige.

Foto: Annica Hesser

Norrköpings kommun2019-10-07 20:00

– Min grundinställning är att jag tycker illa om när folk med makt ger sig på folk utan makt, i det här fallet fattiga romska EU-migranter, säger Nicklas Lundström, oppositionsråd för Vänsterpartiet. 

Finns det inte en vits med att få kontroll över vilka som kommer in i landet och hur länge de stannar?

– Det kan det finnas, men för att göra det krävs en stor administrativ apparat för alla EU-medborgare som kommer in i landet och så ska det kontrolleras efter tre månader vad de gör. Det är ett hårt beslut för en mycket liten grupp människor.

– I praktiken innebär det att polisen ska lägga resurser på att jaga och kontrollera tiggare när det finns organiserad brottslighet eller skjutningar som polisen borde koncentrera sig på.

Han instämmer i en sak som tas upp i Socialdemokraternas debattartikel – att EU borde kräva bindande åtgärder för de länder som inte kan säkra välfärden för sina medborgare.

– Där borde man ställa hårda krav, om ni inte gör det så kommer ni att förlora EU-pengar. 

Darko Mamkovic, gruppledare för SD, är en av fem Sverigedemokrater i länet som snabbt svarade på debattartikeln. Han ser förslaget enbart som ett medialt utspel.

– Det här är en skenmanöver för att det ska framstå som att de på något sätt tar hand om frågan. Men partiet är jättesplittrat.

SD vill i stället införa ett tiggerförbud.

– Då slipper man införa krav på att alla EU-medborgare ska anmäla sig, något som också strider mot den fria rörligheten inom EU.

Nicklas Lundström (V) tycker inte om förslaget från S. "Jag tycker illa om när folk med makt ger sig på folk utan makt", säger han.
Nicklas Lundström (V) tycker inte om förslaget från S. "Jag tycker illa om när folk med makt ger sig på folk utan makt", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!