Uppmaningen: Ta ledigt och strejka med oss

Nu uppmanas vuxna att ta del i den globala klimatstrejken. Den 27 september anordnar Fridays for Future Norrköping en aktion i Hörsalsparken.

Norrköpings kommun 22 september 2019 13:30

Den 15 mars fick klimataktivisten Greta Thunberg över en miljon ungdomar i hela världen att sluta upp i en klimatstrejk. Nu hoppas hon på de vuxnas engagemang. Via sociala medier uppmanar hon till endagsstrejk någon gång mellan den 20-27 september.

– Det är verkligen hög tid att ta ledigt från jobbet och visa ungdomarna att de inte är ensamma, säger Margareta Larsson och får medhåll av Annette Almqvist Gustafsson.

De är medlemmar i Fridays for Future Norrköping, som varje fredag samlas i Hörsalsparken för att uppmärksamma Norrköpingsborna på allvaret i klimatförändringarna och för att kräva åtgärder för att förhindra mer global uppvärmning.

Den 15:e mars samlades omkring 200 Norrköpingsbor framför rådhuset i en gemensam klimataktion och under en period därefter var det ganska många som samlades varje fredag. Nu är det en kärntrupp på högst tio stycken, varav de flesta kvinnliga pensionärer.

– Min tes är att folk inte riktigt vill bli störda i sina bekväma liv med resor och shopping, säger Annette Almqvist Gustafsson.

– Jag tror helt enkelt att många inte förstått allvaret och tänker att de katastrofer som nu sker till följd av klimatförändringarna inte drabbar dem, säger Margareta Larsson.

Däremot får de ofta tummen upp av förbipasserande människor och de hoppas på bra uppslutning den 27 september.

– Kanske är det enklare när det är en enskild händelse, tror Margareta Larsson.

Under manifestationen blir det musik, sång och tal av bland andra prästen Jonas Agestam och Anna Lindström från Naturskyddsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa