Uppmaningen: Koka vattnet i Kvarsebo

Nodra går nu ut med en uppmaning till de boende i Kvarsebo med omnejd att koka dricksvattnet innan det används. Anledningen: Förhöjda bakteriehalter.

Boende i Kvarsebo uppmanas att koka sitt dricksvatten under hela helgen.

Boende i Kvarsebo uppmanas att koka sitt dricksvatten under hela helgen.

Foto: Christine Olsson/TT

Norrköpings kommun2019-10-26 11:58

Nodra har upptäckt förhöjda värden av bakterier i dricksvattnet i Kvarsebo. Därför går bolaget ut med en uppmaning till de boende i Kvarsebo med omnejd att koka dricksvattnet innan det används.

– Detta är en ren försiktighetsåtgärd som är rutin när vi upptäcker förhöjda värden av bakterier. Vi utreder just nu vad anledningen är till de förhöjda värdena, säger Frida Dahlskog, kommunikationschef på Nodra.

Ungefär 200 hushåll ska beröras av uppmaningen.

Nya vattenprover är skickade på analys och provsvar väntas komma på måndag. Rekommendationen att koka sitt dricksvatten gäller alltså åtminstone över helgen.

De bakterier som har hittats i ett rutinprov är så kallade koliforma bakterier som kan finnas i jord, men enligt Nodra är halten av bakterier låg. Inga kunder har mått dåligt av vattnet, vad man känner till.

Finns anledning till oro om man redan har druckit av vattnet?

– Jag skulle inte vara det, men det ska inte jag uttala mig om. Det är bäst att ta med sjukvården, säger Frida Dahlskog.

Rekommendationen innebär att allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning bör kokas tills det bubblar kraftigt. Detta eftersom bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokar.

Rekommendationerna

Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till:

Blanda saft eller annat.

Brygga kaffe.

Göra is.

Skölja frukt och grönsaker som inte kokas.

Borsta tänderna.

Detta ska du göra:

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!