Norrköpings ungdomscirkus belönas "för sitt inkluderande arbete med att möjliggöra för barn och unga att ta del av fritidsaktiviteter utifrån sina egna förutsättningar och på lika villkor".
– Vi är jätteglada för det, säger Lena Riedel, ordförande i Norrköpings ungdomscirkus.
Hon berättar att cirkusen har satsat på att tillgänglighetsanpassa lokalerna på Butängen. Men också tränarna har fått vidareutbildning för att på bästa sätt kunna möta barn med funktionsvariationer.
I dag har Norrköpings ungdomscirkus en grupp med funkisbarn. De är med i verksamheten och föreställningar som alla andra.
– Det går jättebra. Flera som vi möter säger att det inte har fungerat i annan verksamhet, men att det gör det hos oss. Man ser att de strålar när de uppträder och klarar av att göra saker som de inte kunde förut.
Cirkusen är på gång att starta ytterligare en grupp. Under hösten har flera prova-på-tillfällen med funkis-inriktning hållits både i cirkusens jubileumsutställning på Stadsmuseet och i de egna lokalerna.
Tillgänglighetspriset delas ut av kommunen och kan gå till företag, föreningar och organisationer. Det delas ut sedan 2007 och bland de tidigare pristagarna finns till exempel Skogslottens ryttarförening, Melaflotten och Hageby Centrum.
Årets pris delas ut på Stadsmuseet på lördag av juryns ordförande, kommunalrådet Karin Jonsson (C). Det består av ett glaskonstverk från kommunens dagliga verksamhet Estetverkstaden.