Undersköterskor: Nu får det vara nog!

Förslaget om minskad personaltäthet inom demensvården är som ett slag i magen, skriver en grupp undersköterskor till kommunens ansvariga politiker.

– Vi är allt från kuratorer till rörmokare. Det kan inte vara rätt, det behövs tydliga riktlinjer för vad vi undersköterskor ska göra, säger Ann Björling och Marine Brunius som skrivit ett öppet brev till politikerna.

– Vi är allt från kuratorer till rörmokare. Det kan inte vara rätt, det behövs tydliga riktlinjer för vad vi undersköterskor ska göra, säger Ann Björling och Marine Brunius som skrivit ett öppet brev till politikerna.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-11-24 18:00

Efter det att politikerna i vård- och omsorgsnämnden nyligen fattade beslut om att ta bort 23 platser på kommunens äldreboenden och även diskuterar neddragningar inom demensvården har en grupp undersköterskor i Krokek fått nog.

I ett öppet brev till Olle Vikmång (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden kräver de svar på en rad frågor som alla berör kommunen som arbetsgivare. Undersköterskorna undrar hur hårt ansträngd personal ska behållas, hur mer inflytande och högre löner ska skapas, hur rekrytering ska ske och hur politikerna förväntar sig att de anställda ska vara goda ambassadörer för kommunen som arbetsplats.

Ann Björling, en av författarna till brevet, är trött på att få höra hur duktig hon och hennes kollegor är som arbetar så snabbt och springer så fort att avdelningen inte behövt ta in vikarier de timmar någon kollega är borta från sitt arbetspass.

– I nästa stund ska vi förklara för de gamla varför de inte får komma ut idag heller, eller svara anhöriga på frågan om varför det inte är dammat och städat på rummet. Jag låter som en trasig grammofonskiva när jag ska förklara att vi inte har tillräckligt med resurser.

Vård- och omsorgsnämnden har ett sparbeting inför nästa års budget på 66 miljoner kronor. En tredjedel av betinget sparas in genom neddragning av platser på äldreboenden. Återstår att hitta en lösning på hur resterande 42 miljoner kronor ska sparas. Förslaget är att 87 heltidstjänster ska bort.

Ann Björling och Marine Brunius anser att det inte går att spara in mer på anställda, förslaget att låta tillsvidareanställda täcka vakanser är inte hållbart på längre sikt, säger de.

– Drar man ned antalet timmar på golvet så får vi som blir kvar stretcha oss ännu mer. I förlängningen leder det till sjukskrivningar och att folk säger upp sig. Vad kostar inte det, säger Ann Björling.

– Varför är inte de äldre mera värda. Man säger att skolan är det viktigaste att satsa på. Det är klart att man ska satsa på skolan men vård och omsorg är också viktiga. Men det känns som att de äldre är de minst viktiga.

Vad tycker ni att politikerna ska göra?

– Ha bättre kontroll på pengarna. När man tänker på att affärerna på digitaliseringsavdelningen gett förluster på 35 miljoner kronor är det inte klokt, säger Marine Brunius.

– Och jag kan nog tänka mig en skattehöjning om det krävs för att klara skolan, vården och omsorgen, säger Ann Björling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!