Traditionen lever bara vidare i Norrköping

En gammal tradition lever vidare i Norrköping när näringsidkare och hantverkare får sina rättigheter säkrade i form av burskap.

Birgitta Jonsson fick ta emot sitt burbrev ur Lars Stjernkvists hand i rådhuset.

Birgitta Jonsson fick ta emot sitt burbrev ur Lars Stjernkvists hand i rådhuset.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköpings kommun2019-12-04 21:30

Nu får frisör Birgitta Jonsson rätt att bedriva sin näringsverksamhet och dessutom ta betalt för den. Å andra sidan måste hon vara beredd på att delta i stans brandvakthållning.

Eller, kanske inte, inte nu längre, men burskapsgivning är en 180-årig tradition som numera bara hålls vid liv i Norrköping. Alla som, från början, fick burskap gavs "den lagliga rättigheten att utöva ett yrke i en stad och åtnjuta de förmåner som tillkom borgare". Birgitta Jonsson, som sedan 25 år tillbaka driver Salong Öster på Vikbolandsgatan, fick nöja sig med ett symboliskt burbrev, när hon på onsdagen blev den senaste i raden att vinna burskap.

– Väldigt hedrande, sa hon efter att ha tagit emot burbrevet ur kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvists hand.

Birgitta Jonsson har ägnat hela arbetslivet åt frisöryrket och har, vid 69 års ålder, inga planer på att sluta.

– Det är fortfarande så roligt. Inte minst socialt. Just den här salongen betyder mycket för mig. När jag var liten var det en mjölkaffär och jag gick hit och handlade mjölk åt mamma i en kruka. Vi bodde på andra sidan gatan.

Lars Stjernkvist konstaterade att Norrköpings kommun är ensam i Sverige om att ännu dela ut burskap.

– Typiskt Norrköping. Staden förändras med tiden, men behåller förmågan att hålla fast vid traditionerna. Jag tycker att det är viktigt att se kopplingen mellan dåtid och nutid.

Efter ceremonin i Rådssalen blev det tårta. Också det en tradition.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!